top of page

Durf?Vrijdagmorgen tegen 08u00 een wandeling met ons Tiba door het rustige Sint-Pieter. Buiten de werkmannen die de nieuwe ‘fiber’-kabels aan het leggen zijn, is er weinig beweging op straat.


Donderdagavond naar het optreden geweest van Gers Pardoel op de ‘Parkies’ : veel volk, veel ambiance, mensen die zich ongedwongen kunnen gedragen, mensen die ik lange tijd niet meer had gezien, vriendelijk elkaar begroeten, een ‘ca va’ of soms meer? Zalig!

Die muziek maakt het gewoon onweerstaanbaar om vriendelijk te zijn en dat met een heel systeem van bonnetjes waarbij de mensen worden gemotiveerd om hun bekertjes terug binnen te brengen, an sich best ok opdat iedereen zijn eigen afval gaat opruimen. Toch zie je dat mensen hun lege zak chips op het gras laten liggen, terwijl er 10 meter verder een vuilbak staat.


Evenementen en toffe plekken in onze stad…

De Vrijstaat, nog zo’n leuk initiatief, onweerstaanbaar om ook daar nog eens wat mensen te ontmoeten. Ook nog veel volk, ook veel stemming, vakantie in eigen stad, kan het nog mooier ? We zullen het missen, een leegte tijdens en na het bouwverlof. Gelukkig hebben we nog enkele supergezellige pleinen in onze binnenstad waarbij de sfeer van ‘le vieux-Lyon’ echt naar boven komt. Het ‘Zuid’ aan de grote kerk met al die prachtige horeca-zaken, kan het nog mooier? Het Sint-Maartenplein, mooie winkels en Jerome met zijn heerlijke apero-bar, Bard’eaux, we beginnen dus terug echt mooie sites in onze stad te krijgen. De tegenstelling tussen deze leuke dingen in Sint-Truiden en de perceptie die we hebben over het gedrag van onze ‘leiders’ is voor sommige inwoners toch wel erg groot.


Onze ‘leiders’ ?

Als ik de dissectie van onze lokale politiek lees, kundig samengevat door mijn collega Dirk, stel ik me de vraag hoe de burger gaat reageren bij de verkiezingen in 2024. Wordt het opnieuw oude wijn in nieuwe zakken? Coalitiepartners die elkaar goed kennen maar af en toe eens, en dat enkel in het openbaar, een robbertje willen vechten? Gaat 25 % van de burgers toch kiezen voor proteststemmen, links of rechts, ….


Brood & Spelen?

Gaat hij of zij zich laten beïnvloeden door “panem et cirsenses of brood en spelen” ? Je weet dat het geheugen van de mensen erg kort is: de straat is geveegd bij wijze van spreken en de mensen zijn tevreden en denken niet meer aan misschien de jarenlange ellende die aan dat borstelen vooraf ging. Ik vraag me af of er burgers zijn die die macht kritisch durven en willen bekijken en misschien zelf initiatief opnemen om te komen tot een groep burgers, een soort van “burgerpartij”, die hun visie willen voorstellen aan de kiezers om een meer persoonlijke benadering voor te stellen aan die burger. Durven ze de gevestigde macht bekijken, die ivoren toren waar men intern liefst niet teveel pottenkijkers wil zien…. Het is nu het moment om het te doen! Wil de burger zich binnen de toren laten blijven uitlachen, dan moet er dus niets gebeuren.


Kruid of buskruit?

De standpunten van alle klassieke partijen moeten eens opgekuist worden: steeds dezelfde opgewarmde soep, af en toe met een nieuw kruid gemengd, is het dat wat we mogen verwachten? Zolang het maar geen buskruit wordt… Sint-Truiden is meer waard, toch nog steeds een mooie stad, doorgaans aangename inwoners, historisch toch haar kracht bewezen, die niet moet belachelijk gemaakt worden door een al dan niet egocentrische of wereldvreemde of soms aangegoten politieker? Er moeten opnieuw lijnen worden uitgezet, krachtige tekens worden gegeven aan de gemeenschap dat bepaalde zaken MOETEN gebeuren of soms ook echt niet meer mogen plaatsvinden. Zich wegsteken achter studies die een bewijs leveren omtrent dit of dat,… larie en apekool: een politieker hoort op straat te leven om daar lijfelijk te zien wat de behoefte is van zijn of haar stad.


Tienen

In onze buurstad Tienen heeft Jonathan Holslag het initiatief genomen een burgerbeweging in gang te zetten. “Durf” is een soort van burgerpartij waarbij reeds meer dan 100 mensen hebben aangegeven actief te willen deelnemen.Is dat geen voorbeeld om ook in Sint-Truiden over te denken? Hoog tijd in feite

996 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page