top of page

Aanspoelen in De PanneEen weekendje weg, Poetin en de lokale politieke beerput ten spijt, toch naar de zee getrokken. De Panne, de verrezen ster aan het zee-firmament wordt bezocht door Tiba en haar roedel.


Een eerste stop in St-Idesbald, dé heimat van het culinair erfgoed van onze kust! De heropening van Julia hadden we gemist maar de lunch werd schitterend geserveerd bij La Boîte, een bijna huis-tuin-keukenrestaurant langs de tramsporen. Heerlijk middageten, een paar schitterende glazen wijn (selectie van Kurt van WineTime) en we waren vertrokken voor een prachtig verlengd weekend aan ’t zeetje.


Lekker 'keto'

Onze uitstappen moeten steeds iets culinair meekrijgen, zelfs de tussenstop en het avondeten op het appartement. De lokale slager Chateau Briand (op de Zeelaan) werkt met dieren uit eigen kweek (West-Vlaams rund) waar we, als gevolg van ons bezoek, een stuk 6-rib door de kiezen hebben laten versnijden, met een lekker slaatje als gezelschap. Geen brood, geen frieten, gewoon lekker ‘keto’ met natuurlijk een flesje uit eigen kelder dat de trip naar De Panne heeft mogen meemaken.


15.000 stappen

Compenseren dus, wandelen dat het een lieve lust is, een dagje van 15000 stappen en zondag zelfs 23000 stuks, waarbij we ’s middags in Frankrijk waren geraakt (langs de kustlijn). Een beetje téveel van het goede, stijve schouders, stramme knieën, pijnlijke rug, … zot zijn doet gelukkig geen pijn! Aan zee geen vis eten, ook een doodzonde natuurlijk. Een verse tong van op de lokale zaterdagmarkt van bij de Nieuwpoortse visboer, asperges van Mechelen en voorafgegaan van een vers gemaakte garnaalkroket, wat moet er nog meer zijn, gezellig samen wat kokkerellen op het appartement! Vakantie in eigen land, Van Sint-Truiden tot De Panne, gewoon heerlijk verblijven, 2 uithoeken van België, twijfelend om te blijven als we daar zijn, toch blij dat we nog in onze Vurige Stede terug zijn geraakt. Het verschil is nochtans groot, zeker qua politieke sturing van de burgers.


Aangespoelden

De Panne had vroeger zo’n een beetje een ‘Franse reputatie’, zijnde een vuile stad, geen verzorgde straten, … kortom niet aangenaam om te verblijven. De nieuwe generatie politieke leiders hebben daar stelselmatig verandering in aangebracht. Een positief beleid naar investeerders in onroerend goed, mooie straten, een actieve actie tegen ‘hondenpoep’, met zelfs gasboetes tot 250 euro. Gevolg: propere omgeving, geen stank, burgers en aangespoelden die ervoor zorgen dat de stad aangenaam is voor iedereen.


Respect

Terug thuis, naar het containerpark van onze stad, agressie van een burger tegen een van onze parkwachters, echt 'not done': ook daar moeten we met zijn allen strenger worden : respect voor die mensen is het minste wat we kunnen doen. Dat we blij mogen zijn dat we zo goed personeel hebben om onze stad proberen leefbaar te houden. Respect voor de burger, respect voor de stad, een communicerend vat waar we met zijn allen iets aan kunnen doen!

719 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page