top of page

Afvalfactuur voor Truienaar zakt fors tegen 2024, maar Sint-Truiden blijft in Limburg.net


"OPTIMO-verhaal moet kostenbesparend werken"


“De factuur voor het ophalen van afval in Sint-Truiden kan een derde goedkoper als we het zelf doen in plaats van het over te laten aan afvalintercommunale Limburg.net”, liet Jelle Engelbosch (N-VA) letterlijk tijdens de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 optekenen in de krant HBVL. Vandaag geeft Engelbosch toe dat een uitstap uit Limburg.net niet meer zo evident is. Al heeft de waarnemend burgemeester van Sint-Truiden, op dat vlak ook wat goed nieuws te melden. “In 2019 is lokaal de afspraak gemaakt dat het factuur voor onze inwoners (nu 126 euro per gezin) in twee stappen tegen het einde van de legislatuur zal dalen richting 100 euro.”


“In 2019 hebben alle Limburgse gemeentes een nieuwe overeenkomst afgesloten om de komende jaren de afvalophaling door Limburg.net te laten doen, ook Sint-Truiden. Een uitstap is voorlopig dus niet meer zo evident”, geeft waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) vandaag ruiterlijk toe. “Heb ik dan bakzeil gehaald of was het dan verkiezingspraat om eruit te stappen? Absoluut niet. Mijn demarche toen heeft wel degelijk zijn effecten gehad, op meerdere niveaus en hebben we wel wat zaken in beweging gekregen. Omdat plots ook andere grotere steden mijn berekening begonnen maken vergrootte de druk op Limburg.net.”


Factuur naar beneden

“Hun intentie om de factuur te verhogen ging niet door en hun verliezen werden uit eigen reserves gehaald”, gaat Engelbosch verder. “Bovendien is de afspraak gemaakt om het OPTIMO-verhaal (Al het afval zal dan om de twee weken in zes verschillende zakken opgehaald worden met één vuilniswagen red.) ook in Sint-Truiden uit te rollen. Dit zal voor de toekomst kostenbesparend werken. Want de reserves zijn niet eindeloos en aangezien we tegen stijgende inkomsten zijn zullen de kosten moeten dalen en zullen ze efficiënter moeten werken. Daarbij, in 2019 is lokaal ook de afspraak gemaakt dat het factuur voor onze inwoners (nu 126 euro per gezin) in twee stappen tegen het einde van de legislatuur zal dalen richting 100 euro. Deze verlaging zal deels komen van onze stadskas, en deels door kostenbesparing bij Limburg.net. Dus ik durf toch stellen dat ik wat dingen in beweging heb gezet en zaken uit de brand heb kunnen slepen.”

382 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page