top of page

Analyse: Waarom neemt Jo Francois ontslag?Die vraag beantwoorden is eigenlijk vrij simpel. Het ancien regime is gevallen. De macht in handen van Heeren, Stippelmans, Engelbosch en Francois met hun trouwe uitvoerder financieel beheerder Luc Vandijck ligt in duizend stukken aan diggelen.


En daar ligt het wegvallen van financieel beheerder Luc Vandijck aan de bron. Geen financieel getover meer om nu weer € 1,7 mio bij te toveren. Neen, vandaag zegt de waarnemend financieel beheerder van Gingelom droogweg: "We hebben dat geld niet voorhanden. En wanneer we dat toch gaan ophoesten, komen we in de problemen. Einde verhaal." Daar kun je je als politicus niet gaan achter verstoppen.


Nuchterheid uit Meeuwen

Iets wat oud-scheidsrechter Serge Gumienny wel begrepen heeft. De man uit Meeuwen heeft geen Truiens sjacherbloed door de aderen stromen. Met een noordelijke nuchterheid neemt hij sobere en efficiënte beslissingen en Hilde Vautmans en Pascy Monette volgen hem daarin. Het was voor de liberalen dan ook genoeg geweest. Iets wat ze hun sympathieke voorzitter JP Lavigne meteen duidelijk hebben gemaakt.


Het zonlicht van Ingrid Kempeneers

Maar de fout die Francois en Heeren gemaakt hebben, heeft een meer infantiele inslag. Toen bekend werd dat Brussels Airport Company ging investeren in Droneport nv, drukte een opgeluchte Jeroen Bloemen van LRM meteen alle communicatieknoppen in. Een groot artikel in HBVL was dan ook vanzelfsprekend. Maar wie vond het nodig om daar parmantig op de foto te staan blinken alsof er nooit een vuiltje aan de lucht was geweest. Veerle Heeren zelve. Nu kan je Ingrid Kempeneers met veel om de oren slaan. En god weet, hoe Cijferjoke met de getallen heeft staan zwaaien. Je moet la Kempeneers niet wijsmaken dat zij niet op die foto diende te staan maar Veerle wel. Die foto, en die foto alleen, heeft de kapitaalsverhoging doen blokkeren. Want onderschat nooit de diva in Ingrid Kempeneers. Wanneer je in haar zonlicht gaat staan, kan ze keihard en meedogenloos uithalen. Iets wat Heeren nu wel begrepen heeft en CJ*, zoals Kempeneers Francois binnenkamers pleegt te noemen, maar niet doorhad.


Spin in het web

Wil deze meerheid zich nog rechttrekken voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen dan moeten ze nog een paar stormen doorstaan. De aankomende audit en tuchtverslag zullen, zo hoor ik binnenkamers, verschroeiend zijn. Uiteraard wordt de geschorste financieel beheerder Luc Vandijck ontslagen zo niet gerechtelijk vervolgd en wordt er grote kuis gehouden op de financiële dienst. Vermoedelijk wordt dan de echte spin in het web opgeofferd. Of om het met de woorden van Ingrid Kempeneers te zeggen "Bert Stippelmans lost zichzelf op."


*Cijferjoke
1.812 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Erwin Goessens
Erwin Goessens
Apr 01, 2023

Of hoe " Hoogmoed komt voor de val" bij deze volledig tot zijn recht komt. Er zijn nog wetmatigheden in de wereld waar niemand omheen kan. Ook een godsvruchtig godsdienst leeraar en zelfs de politiek, in het algemeen, van Sint-Truiden zijn gebonden aan deze wetmatigheden.

Like
bottom of page