top of page

De onrust in Céline Malyster: "Even stilstaan en genieten, dat is vreselijk lastig voor mij"Als we de toonaangevende uitgevers Steven Borgerhoff en Kristof Lamberigts mogen geloven dan is Sint-Truiden een schrijverstalent rijker. De specifieke schrijfstijl van de 37-jarige Céline Malyster past volgens hen in het rijtje van topauteurs zoals Griet Op de Beek, Lize Spit en Elena Ferrante. Daar wou Trudocs wel meer over weten.


Wie Céline Malyster (37) in één vakje wil stoppen, is eraan voor de moeite. Céline is geboren en gebleven in Sint-Truiden. Haar grootouders baten de bekende jachtwinkel Pletsers uit. En haar mama Yvette Pletsers had jarenlang de natuurwinkel 't Clockempoortje. Het feit dat deze sprankelende tolk Frans-Deens-Zweeds geen loft betrekt op het Antwerpse Zuid, maar tussen de Haspengouwse fruitbomen is gebleven, is hoopvol voor een stad waar de braindrain hevig vloeit. Céline werkt vandaag als consultant bij mediahuis Hotel Hungaria en presenteert op TVL ‘Getest en Goedgekeurd’. Als ballerina blijft ze gepassioneerd door Het Zwanenmeer. Maar evengoed vliegt ze over het hockeyveld bij de Yellow Eagles en staat ze op de bühne bij Theatergroep Pol Stas. En Céline is alleenstaande mama van Max (9). Haar eerste boek ligt vandaag in de boekhandel: 'Vrouw. Met Kind.'


Over wat gaat jouw boek 'Vrouw. Met Kind.'?

"Een paar weken voor de geboorte van hun eerste zoon verlaat Celestes man haar voor een jongere vrouw. Het verandert haar kijk op mannen en relaties grondig en het kost haar grote moeite om een nieuw evenwicht te vinden tussen moederschap, carrière en vrouw zijn. Het is een fictieve roman, een verhaal dat komaf maakt met de vooroordelen waar een alleenstaande moeder mee te maken krijgt."


Euh? Hebben mannen er ook wat aan?

"Absoluut. Ik ben er zeker van dat ook heel wat mannen regelmatig met zichzelf overhoop liggen of twijfelen. Zich afvragen of ze nog wel in de juiste job zitten, in het juiste gezin wonen."


Wanneer besloot je om het boek te schrijven?

"Ik heb altijd graag geschreven, als jong meisje al. Een aantal jaar geleden begon ik met af en toe iets neer te schrijven. Eind 2019 besloot ik dat allemaal te bundelen en te herwerken. Ik gaf mezelf een jaar de tijd om het af te werken. En toen kwam corona….waardoor ik tijdens de eerste lockdown plots heel wat tijd had en het schrijven een vaste routine werd doorheen de week."Veel schrijvers hebben een ritueel bij het schrijven? Heb jij er eentje?

"Ik had voor mezelf een Spotify-afspeellijst aangelegd met klassieke muziek. Dat helpt me altijd om te concentreren. Vroeger, toen ik als klein meisje ging studeren bij mijn oma, stond er vaak klassieke muziek op. Dat zit er nog altijd in."

"In België zijn meer dan 15% van de gezinnen eenoudergezinnen zijn, waarvan 80% vrouwen. Dat is veel. In het boek kaart ik heel wat situaties aan waarmee alleenstaande moeders mee te maken krijgen. Hopelijk zet het aan tot nadenken.

Wat overtuigde de uitgevers Steven Borgerhoff en Kristof Lamberigts, toch niet van de minsten, om het te publiceren?

"Er is al een tijdje een strekking aan de gang van vrouwelijke auteurs, met een scherpe pen en een duidelijke boodschap. Kijk naar Griet Op de Beek, Lize Spit, Elena Ferrante, ze hebben een specifieke stijl, met veel aandacht voor de decors, settings, interpersoonlijke relaties en de eigen ontwikkeling van de hoofdpersonages. Als ik de uitgever mag geloven, dan past mijn stijl in dat rijtje. En dat is uiteraard een ongelooflijk compliment. Daarbij komt dat in België meer dan 15% van de gezinnen eenoudergezinnen zijn, waarvan 80% vrouwen. Dat is veel. In het boek kaart ik heel wat situaties aan waarmee alleenstaande vrouwen - en bij uitbreiding moeders - mee te maken krijgen. Hopelijk zet het aan tot nadenken."

Schrijven, acteren, televisiewerk! Wat wordt het Céline? Ik bedoel kies je niet beter een bepaalde richting?

"Alles wat je opnoemt zit net in 1 richting: ik vertel verhalen. De ene keer doe ik dat met mijn pen in een boek, de andere keer op het podium en nog een andere keer voor de camera. Maar het ligt allemaal binnen mijn sterkte: dat ik een boodschap helder en overtuigend kan brengen en er enorm veel vreugde uithaal als ik zie dat het impact heeft. Ik wil een verschil maken, in alles wat ik doe."

Slotvraag: Wat brengt de toekomst?

"Als ik dat kon zeggen, dan zou ik me heel erg rijk kunnen maken, denk ik. (lacht).

Er is maar 1 gouden regel die ik altijd hanteer: zolang ik bijleer en plezier haal, dan ga ik ermee door. De combinatie van Hotel Hungaria, presenteren voor TVL en schrijven is exact wat ik op dit moment in mijn leven nodig heb. En als dat op een moment niet meer zo is, dan pak ik de dingen dan wel aan. Even stilstaan en genieten, dat is vreselijk lastig voor mij maar ik probeer mezelf daartoe wel te dwingen af en toe."


'Vrouw. Met Kind.' telt 295 pagina’s en kost €22,99. Je kan het vinden bij Standaard Boekhandel en de onafhankelijke boekenwinkels. Of online1.519 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page