top of page

De opkomst van de verdomd lekkere zaken met de verkeerde naamHerwig Vanhove, de ‘enfant terrible’ onder de wijnkennis en de kookliefhebbers. Voor sommigen niet te pruimen, voor anderen een man die een standbeeld verdient… Ik ben zijn recent boek ‘Het laatste woord’ aan het lezen, een leuke samenvatting én bevestiging van zijn standpunten in functie van de Belgische gastronomie. Ik ben ook niet altijd akkoord maar het leest vlot, het is ook geen kookboek maar geeft duidelijk een beeld van de situatie wat voor sommigen soms wat confronterend zal zijn.


In veel restaurants worden we soms toch wel in het ootje genomen. Ofwel is het eten lekker, inventief geserveerd maar word je ‘gestreept’ voor het wijnaanbod: een arrangement voorstellen van 25.00 euro per persoon, terwijl de gemiddelde inkoopprijs niet meer dan 4.00 euro per fles gaat bedragen. Kan dus niet en moet stoppen. De consument heeft het tegenwoordig heel gemakkelijk om een prijs te vergelijken en dit via diverse apps op de smartphone. Ik begrijp dus niet dat sommige horeca-bazen niet slimmer zijn en kortzichtig doordoen op die wijze. Ben je dan verbaasd dat zo’n zaak vroeg of laat zijn deuren sluit ?

Bij ons in het stad zijn er ook zaken die heel veel geleerd hebben uit de fouten die hun collegae vroeger hebben gemaakt. De naamkeuze om hun type zaak te typeren is soms verkeerd gekozen. Even een voorbeeld: een bistro komt van het Russisch en is de naam van een zaak waar een vluchtige hap kan worden genomen. Een bar is een uitbating voor wat drank te verbruiken maar je moet er geen gastronomische zaken verwachten.


Verkeerde naam, maar toch verdomd lekker

We hebben ondertussen bij ons in ’t stad toch wel eettenten erbij gekregen die weliswaar de ‘verkeerde aanduiding’ gebruiken maar waar men verdomd héél lekker kan gaan eten. Denken we maar aan Bistro 11 (nu met nieuwe uitbaters, daar waar vroeger onze betreurde David en zijn geliefde Saskia de plak zwaaiden), Bar Crevette (de vroegere Ambacht) met schitterende sharing dishes en natuurlijk Bistro Zutt, momenteel voor mij een van dé revelaties in onze Vurige Stede. Vorig weekend hadden we wat te vieren en mooi op tijd (3 weken vooruit !) een tafeltje vastgelegd.


Michelin* waardig

Evelien en Willem, geassisteerd in de keuken door Thomas, leveren zo goed als de perfectie op het bord: gezonde voeding, mooi uitgebalanceerd, in harmonie geserveerd zonder lange wachttijden. Dit alles in een interieur, heel gezellig ingericht, misschien qua akoestiek nog iets te verbeteren, echt waar, een Michelin* waardig. Hun wijnkaart begint met een uitgebreid een aangenaam geprijsd aanbod van Haspengouwse wijnen maar heeft ook een leuke collectie aan internationale pareltjes, geleverd door lokale handelaars, dus toch een ‘korte keten’ wat voor iedereen top is!


Echte ambassadeurs Ze hebben nu reeds een Gault Millau score van 14 op 20, toch wel een belofte voor de toekomst. Zo’n zaken zijn dé echte ambassadeurs van onze stad, die hardwerkende mensen verdienen alle ondersteuning, zonder hen heeft onze Vurige Stede minder vlam, minder uitstraling.

1.640 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page