top of page

De opstand van de Blauwe ArbiterOp de gemeenteraad was het uitkijken naar de uitleg van de meerderheid in het sponsordossier met STVV. Zoals bekend gaat deze meerderheid 3 jaar achter elkaar 150. 000 euro sponsoren aan de voetbalclub uit eerste klasse. Uiteraard tot verbolgenheid van de oppositie, maar ook in de meerderheid was niet iedereen akkoord ...


Burgemeester Veerle Heeren (cd&v) die na haar schorsing van 6 maanden opnieuw de plak zwaaide over de Truiense gemeenteraad, begon maandagavond eerder schoorvoetend aan de verdediging van de omstreden sponsordeal. Ze wist dat ze in zwaar weer terecht ging komen en sleurde er zowat alle verwezenlijkingen bij van de TRUDO-sporthal over het LAGO-sportpark tot de infrastructuur van modelvliegclub SMAC om aan te tonen dat er ook aan andere sportclubs wordt gedacht.


Veerle dus

Maar het was good old Johnny Vangrieken (Vooruit) die haar ballon vakkundig doorprikte. "Akkoord dat u nu iets wil doen voor 100 jaar STVV", zei de listige Vangrieken. "Laten we dan ook wel zeggen dat we dan een 100 K per jaar aan STBB schenken, die bestaan 75 jaar. Tja, die basketmensen keken begin augustus beteuterd toe toen Heeren met haar sportschepen aan kwam zetten met 150 kauwgommen in de vorm van een basketbal. “Ik heb hier een cursus Japans liggen”, grapte voorzitter van STBB Ludo Van Beeck tegen haar. “Ik heb niets met die sponsordeal te maken”, verdedigde Heeren zich fel. “Dat is allemaal beslist in mijn afwezigheid.” Leugens, blijkt nu. “Heb jij die deal onderhandelt”, vroeg Carl Nijssens stilletjes aan Ingrid Kempeneers. “Neen, Luc Vandijck”, gaf die toe. “Veerle dus”, zuchtte Nijssens.


Loyauteit

Net voor de gemeenteraad waar, opmerkelijk Hilde Vautmans (Open Vld) op verontschuldigd was, laaiden tijdens de meerheidsfractie de gemoederen hoog op. Vooral de houding van de liberale fractieleider Serge Gumienny zette kwaad bloed. Die wilde van de sponsordeal niet weten. “Ik heb mijn mening in de fractie gezegd en daarmee is de kous voor mij af”, reageert Gumienny tegen Trudocs vandaag. Maar leden van de meerderheid getuigen van een bijzonder in zijn wiek geschoten scheidsrechter die zijn collega’s van de meerderheid probeerde te overtuigen dat deze deal echt geen goed idee was. Maar de backbenchers moesten zoals steeds ja-knikken. Uiteindelijk zou Gumienny zich onthouden samen met Nijssens. Tot ergernis van Stippelmans en Heeren die de loyauteit van het blauwe fabriekje zien smelten als sneeuw voor de zon. Niet dat een overdreven loyauteit zo goed is. Dat bewees het Velmse gemeenteraadslid Raf Herbots (cd&v) die zich als een onbehouwen strontboer in een chique handtassenwinkel van Balenciaga op de Brusselse Louizalaan gedroeg. “Onze voetbalclub in Velm wordt anders wel uitstekend bedeeld”, wou hij zijn vaccinatiebuur verdedigen. Minstens de tenen van 30 gemeenteraadsleden begonnen spontaan te krommen. “U moet eens dringend buiten Velm komen", wierp Eddy El Herboutti (Vooruit) hem voor de voeten. Waarop de plompe beer weer indutte.


Ondanks Dauw

De N-VA communiceerde knap. Jo Francois probeerde wat nuance in het dossier te brengen. En laten we wel wezen, dat lukte hem nog halvelings ook. Jelle Engelbosch had zijn gebruikelijke dosis arrogantie in Velm gelaten en reageerde alert en toegefelijk. Dat gemeenteraadslid Günther Dauw, u weet wel Jelles paard van Caligula, ook vond dat hij moest tussenkomen en daarmee de zorgvuldig opgebouwde verdediging van Francois met twee lompe platvoeten vermorzelde, zal hem naar alle waarschijnlijkheid niet in dank zijn afgenomen.


Richting exit

Serge gaat zijn slagen stilaan moeten tellen. Weet u nog toen hij eiste dat men 'Probis, die firma die met haar arrogante manager en haar peperdure facturen het vaccinatiecentrum in chaos stortte' in gebreke zou stellen en een schadevergoeding zou eisen. Niets van in huis gekomen. Ook deze keer zal de opstandige arbiter bakzeil halen. En dat is jammer, want het zal nu niet zo lang meer duren of de zeer bekwame Gumienny holt richting exit. Compleet gedegouteerd van zoveel ranzigheid.

1.147 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page