top of page

De 'Steve' van Velm laat het dorpshart kloppenVelm, een van de grote kerkdorpen in onze Vurige Stede, een gemeenschap die vroeger voorzien was van 2 slagers, een actieve superette, een bakkerij, een paar cafés, … kortom een zelf bedruipende economie.


Ondertussen zijn de slagers verdwenen, superette Roba sloot zijn deuren… De ziel van Velm was aangetast en ging stilletjes aan ‘in palliatieve’. Het hart van het dorp blijft natuurlijk een goed dorpscafé. Na al die actieve jaren hard werken besluiten Eddy en zijn echtgenote dat het genoeg geweest om hun café uit te baten en besluiten de zaak te sluiten… een mokerslag voor het actief sociaal verenigingsleven van Velm.


Zeg maar Steve

De 44-jarige Steve Permentier getogen in Velm, een echte ‘Waterman’, een actieve dynamische geest die vernieuwend wil leven en kan genieten van nieuwe uitdagingen. Hij had een goede job bij Bosch in Tienen maar kon het niet zien dat Velm zonder zo’n iconische zaak verder kon leven. Café De Smis heeft altijd goed gedraaid, een zaak waar het bier op de juiste manier werd geserveerd en waar kwaliteit heel belangrijk was. Brouwerij Alken-Maes zag het dus zitten om een partnership met Steve en zijn echtgenote Saskia aan te gaan waardoor de uitbating verzekerd werd.


Pint een koopje

Dit jonge koppel wordt goed begeleid door de vertegenwoordigers van de brouwerijen waar ze mee samenwerken waardoor hun aangeboden kwaliteit op hoog niveau blijft. Een tapinstallatie met een cft-koeling waardoor er minder slijmvorming ontstaat in de leidingen en dat het getapt bier wordt geserveerd met veel minder CO2, gezonder en smakelijker dus.

In De Smis een pils drinken is een feestje : een stevige schuimkraag, een prachtige hop-neus met een lekker ronde afdronk met veel structuur. Ik heb zelden zo’n goede Cristal mogen proeven. Dit is gewoon echt TOP voor 1.90 euro per pintje! Tijdens mijn opleiding als zytholoog vertelde een van onze docenten dat de tapkwaliteit van veel cafés ondermaats is en dat er in feite nog geen 10 % ervan in België het waard zijn dat de pint er wordt betaald. In dit café is deze pint een koopje, een voorbeeld van hoe het moet!


Kloppend hart

Steve is een autodidact in de bierwereld en heeft een voorliefde voor bier op de tap. Hij serveert Sint-Bernardus, soms Paix Dieux, steeds Scotch en Cristal, dus keuze genoeg.

De Smis is dus gelukkig het kloppend hart gebleven van het sociaal- & het sportleven in dit dorp. Iedere burger is welkom in deze zaak. Voor veel vaste klanten is dit dorpscafé een 2de thuis geworden. De lage prijs voor een pils maakt deze zaak natuurlijk ook veel laagdrempeliger voor iedereen.


Masterclass

Speciale evenementen horen er ook bij : een BBQ, een mosselfestijn, … allemaal zaken die door Saskia, Steve en hun 3 kinderen worden gesoigneerd. Binnenkort staat er trouwens een ‘masterclass’ omtrent het trappistenbier & - kaas van Chimay op het programma (vooraf inschrijven is dan wel noodzakelijk). Veel dynamisme in Velm, een dorp waar de inwoners fier op zijn, zeker op deze jonge uitbaters van “hun café DE SMIS”.

1.667 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


steve en saskia jullie houden de traditie in velm in leven .Binnenkort mag je ons nog eens ontvangen hoor .De gelukkigste groep van triamant!!!!!!!!

tot dan

ps we stonden tijdens corona al eens voor de deur he

😍🤣

Like
bottom of page