top of page

Een ménage à trois met/zonder leiBAND


foto van Joëlle Janssens


Waar landt een artistieke zoektocht wanneer een dichter in dialoog gaat met een fotografe en op het resultaat een vormgever wordt losgelaten? En wanneer een scenograaf hierrond een verrassende tentoonstelling opbouwt waarin tekst/poëzie en fotografie elkaar ontmoeten en op elkaar reageren, wanneer de vormgever dit kneedt tot een uniek kunstboek én een kunstkistje met lei en leiband.


Fotografe Joëlle Janssens, dichter-auteur Herman Rohaert, scenograaf-vormgever Jo Klaps, gingen een gebonden, ongebonden ménage à trois aan, een samenwerking met en zonder leiband.


‘Gesamtkunstwerk’

Vrij en gebonden, het concept was van meet af aan duidelijk en vormde de strikte leiband die zich tijdens het scheppingsproces verbazend soepel en rekbaar heeft getoond. Iedere kunstenaar heeft er, trouw aan het concept, een eigen invulling aan gegeven, zo de eigen individualiteit gevrijwaard maar ook de ander met nieuwe inhoud en uitdaging bevrucht. Het resultaat is geen ‘praatje bij een plaatje’, wel een uitdagend ‘Gesamtkunstwerk’ waarin de grenzen van elke discipline verkend en overschreden, tenslotte samengesmolten worden tot één sterke, complexe en unieke blend.


Bruisende performance

Uitgangspunt is de tentoonstelling: met/zonder LEIBAND, daaraan gekoppeld een vernissage met bruisende performance. De tentoonstelling bestaat uit kunstfoto’s en teksten (gedichten, zkv’s, kortverhalen) en is uitgetekend door scenograaf Jo Klaps. Deze tentoonstelling werd al eens zeer succesvol geopend op 14 januari 2022 in cc de Bogaard, Sint-Truiden. De opening werd voorafgegaan door een bruisende performance met voordracht door twee professionele voordrachtkunstenaars en live muziek (beide op basis van de teksten en foto’s van de expo) , een babbel met de kunstenaars en een artistiek-filosofische analyse van en inleiding tot het boek en tentoonstelling.


Kunstboek

Gekoppeld aan deze tentoonstelling is de voorstelling van: A het KUNSTBOEK: zonder LeiBAND: Twee in één: een prachtig kunstboek in bonte kleurendruk dat in feite bestaat uit twee fysieke boeken die gevat zijn in één fraai hardcover kaft (het geheel is garengenaaid met een rug met Brillianta linnen band). Ook de inhoud is dubbel, enerzijds fotoboek, anderzijds tekstboek met gedichten, zeer korte verhalen en kortverhalen. De verbanden tussen foto en tekst maakt en legt de lezer zelf. Ook bevat de bundel QR-codes waarmee je alle gedichten, voorgedragen door Veerle Huyghe, kan beluisteren. Designer-ontwerper Jo Klaps schiep deze uiterst originele vormgeving. Het kunstboek kost 35 euro.


Kunstkistje

B het gelimiteerd, genummerd KUNSTKISTJE: met LeiBAND, slechts verkrijgbaar in 20 exemplaren. Een absoluut hebbeding, wil u zeker zijn er één te bemachtigen kan dit na voorintekening van 150 eur op rekening Inbetween BE14 4373 1513 8183 met vermelding ‘kunstkistje leien deksel’, anders op de vernissage van de tentoonstelling. Het kunstkistje bestaat uit een sierlijk houten kistje met uitschuifbaar deksel uit natuurlei waarin de titel in diepdruk gelaserd is (een hier voor het eerst toegepaste techniek!) waaraan bevestigd een sierlijk, spannend leren leibandje. In het kistje bevindt zich: het kunstboek met/zonder LEIBAND, zie hierboven, bovendien bevat het kistje één gedicht uit de bundel, fraai vormgegeven, gedrukt op handgeschept papier én één kunstprint van de bijgaande foto uit het boek. Het kunstkistje kost 150 euro.
470 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page