top of page

"Pascal Vossius verdient een standbeeld op de Grote Markt!"

Bijgewerkt op: 30 okt. 2020

Fractieleider Serge Gumienny (Open Vld) komt stilaan op dreef: “Pascal Vossius verdient een standbeeld op de Grote Markt, misschien moet ik dat maar eens voorstellen”

Het was de liefde die de vandaag 48-jarige Serge Gumienny zo’n twintig jaar geleden van As naar Sint-Truiden dreef. De liefde voor de politiek had hij toen al, maar het was wachten op een bezoek van Pascal Vossius vooraleer Serge de Truiense politieke arena betrad. Trudocs had een gesprek met de oud-scheidsrechter die geen blad voor de mond nam.

Foto DSS


Je bent niet van Sint-Truiden afkomstig? Toch hier verzeild geraakt

“Toen ik twintig jaar geleden met mijn vrouw Sylvia (Gilen red.) een relatie aanknoopte en we het onderwerp ‘samenwonen’ aansneden, werd mij al heel snel duidelijk dat Sylvia zeker niet richting As of Genk wilde verhuizen. Dus heb ik maar besloten om naar Sint-Truiden te verkassen. En ik moet zeggen dat ik mij die verhuis geen enkel moment beklaagd heb. Ik heb mij heel snel kunnen integreren. As was, zeker in die tijd, echt nog een klein dorp waar niets te beleven viel. Terwijl hier in Sint-Truiden er wel altijd iets te doen is. Ze zeggen vaak ‘Truineers zijn è ras apoat - maar ik vind het toch vooral warme en gezellige mensen waar ik mij dadelijk thuis voelde. Geef mij in ieder geval maar Sint-Truiden boven Hasselt of Genk!”

Vanwaar jouw belangstelling voor politiek?

“Mijn interesse in politiek heeft altijd wel een beetje gesluimerd. Ik was als 20-jarige reeds actief bij Open VLD in As maar door de arbitrage bleef er te weinig tijd over. Toen ik stopte als scheidsrechter kwam er natuurlijk wat tijd vrij en voormalig schepen Pascal Vossius heeft mij kunnen overtuigen om aan de gemeenteraadsverkiezingen 2018 deel te nemen. Ik heb daar trouwens niet lang over moeten nadenken. Vooral ook omwille van mijn groot respect voor Pascal. Die man verdient een standbeeld op de Grote Markt, misschien moet ik dat maar eens voorstellen in de gemeenteraad."


U maakt een grapje?

"Neen, ik meen dat. Wat hij voor Sint-Truiden heeft gedaan heeft, is ongelooflijk en heeft mijn grootste bewondering. Hij heeft Sint-Truiden op de kaart gezet met initiatieven als de Midweekfeesten, Ladies City day, Men´s City day, Shop & The City, de Après-ski en tal van andere evenementen die duizenden en duizenden mensen naar onze stad gelokt hebben.”

“Geef mij in ieder geval maar Sint-Truiden boven Hasselt of Genk!”

Een gemeenteraadslid in een meerderheid wacht het lot om vooral veel te (moeten) zwijgen. Gaat je dat wat af?

“Ik ben het er niet helemaal mee eens dat je als lid van de meerderheid moet zwijgen. Er zijn zowel binnen de fractie als tijdens raadscommissies momenten genoeg waarbij je als lid van de meerderheid je stem en vooral je mening kan laten horen. Waar je ook kritische vragen kan stellen. Ik moet wel toegeven dat ik dacht dat er op een gemeenteraad meer gediscussieerd werd onder de leden. Maar als je kijkt hoeveel beslissingen er moeten genomen worden, dan is er weinig tijd om te discussiëren. Je moet je weg een beetje zoeken. Zo ben ik ondertussen fractieleider van Open VLD Sint-Truiden en zit ik ook in het Directiecomité van Trupark als ondervoorzitter. Dus ik kan mijn politiek ei ondertussen wel goed kwijt. Ik overleg trouwens heel veel met Hilde Vautmans. Ik beschouw haar een beetje als mijn coach. Als beginnend politicus kan je toch geen betere topcoach bedenken he!”

Onze inwoners hebben het recht om in alle openbaarheid te weten welk gebouw de stad wil verkopen”

Je was wel kritisch over de verkoop van de gebouwen in Sint-Truiden. Weinig transparant noemde je het.

“Ik vind dat wanneer we een openbaar goed - de gebouwen en gronden die toebehoren aan de stad - willen verkopen, dat we dit in alle openheid moeten doen. Je mag daar geen enkele onduidelijkheid over laten bestaan want dat kan alleen maar leiden tot achterdocht bij de burger. Onze inwoners hebben het recht om in alle openbaarheid te weten welk goed de stad wil verkopen. En daar heb ik op willen toezien. Wat we willen verkopen is immers van iedere inwoner van onze stad. En daarom heb ik erop gehamerd dat de goedkeuring tot verkoop van een gebouw of grond eerst moet gegeven worden door de gemeenteraad. Eenmaal de gemeenteraad akkoord is om te verkopen zal het schepencollege de opdracht krijgen om de nodige procedures tot verkoop op te starten. Dat kan dan ook efficiënter verlopen. Op het einde van de procedure is het dan opnieuw aan de gemeenteraad om de daadwerkelijke verkoop en de akte goed te keuren.”

Waarvan moet de Stad Sint-Truiden deze legislatuur zeker werk maken?  

“In de allereerste plaats moeten we erop toezien dat we gezond en wel uit deze verschrikkelijke Corona-crisis geraken. Economisch gezien zullen veel handelszaken en bedrijven het moeilijk hebben of krijgen. Maar niet alleen ondernemingen, ook werknemers zullen misschien hun job verliezen. De initiatieven die onze stad genomen heeft met de verschillende bonnen (Welkom Terug, Aan Tafel, 1001 nachten...) waren fantastisch. Daar waren veel steden jaloers op. We zullen opnieuw moeten nadenken hoe we de mensen verder kunnen ondersteunen tijdens deze crisis. We moeten waakzaam blijven voor de economische gevolgen van deze Coronacrisis voor onze stad en initiatieven nemen om kapitaal en investeringen in deze streek aan te trekken die werkgelegenheid kunnen creëren en verzekeren. 

Verder wil ik mij vooral bezighouden met de mobiliteit in onze stad. Als eerste werkpunt zullen we het parkeren aanpakken, later mobiliteit in het algemeen. Ik denk dat daar nog veel verbetering mogelijk is. We laten ons bijstaan door een expert en ik ben ervan overtuigd dat je de positieve resultaten daarvan snel zal kunnen zien in onze stad.

En als laatste: de fusies. Gemeenten rondom ons spreken over fusioneren. We mogen hier niet blind voor zijn en we moeten nadenken hoe we hiermee willen omgaan. Het mag niet zijn dat de hoofdstad van Haspengouw straks het kleine broertje van de streek is.”

“Als de Japanners gekomen zijn om te investeren in voetbal, dat ze het dan ook doen!”

Scheidsrechter of politicus?

“Gelukkig heb ik niet moeten kiezen en sluit de politiek mooi aan na de arbitrage. Er is voor alles een tijd van komen en een tijd van gaan. De kunst is op tijd te weten wanneer voor jou dat moment is aangebroken. De professionalisering van de arbitrage waar ik grote voorstander van ben en waarvoor ik zelfs ruzie gemaakt heb bij de KBVB heeft samen met mijn leeftijd gemaakt dat ik niet anders kon dan stoppen. Ik heb fantastisch mooie momenten meegemaakt in de arbitrage. Ik heb alle grote wedstrijden die je in België hebt, mogen fluiten. Ik heb mooie wedstrijden in het buitenland mogen fluiten waaronder Real Madrid en Bayern München in de Champions League of een kwartfinale van de Europa League in Porto. Arbitrage is de mooiste hobby die er is....alleen op het hoogste niveau is het geen hobby meer natuurlijk. Als ik als politicus hetzelfde parcours mag afleggen als in de arbitrage dan moet het snel gaan (lacht). Maar dat zal niet meteen gebeuren. Ik amuseer mij en dat is het belangrijkste.”

 Om af te sluiten: Heb je ook nog wat tips voor STVV?

“Never give up! Als de groep voor mekaar blijft vechten, zullen er betere tijden komen. Maar aan de Japanse eigenaars zou ik toch het volgende willen meegeven....als jullie gekomen zijn om te investeren in voetbal...doe het dan ook. STVV heeft meer kwaliteit nodig en die kost nu eenmaal geld. Als jullie niet gekomen zijn om STVV beter te maken....laat het dan over aan anderen die van STVV misschien wel opnieuw de club van Voetbal, Volk en Vuur willen maken.”

811 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


התגובות הושבתו לפוסט הזה.
bottom of page