top of page

Godverdevlammeste ... beledigingen in Sint-Truiden voortaan beboet met 350 euroDe gemeenteraad keurde de aanpassing van het reglement rond de Gemeentelijke Administratieve Sancties, het GAS-reglement, goed. Vanaf 1 april 2021 gelden er nieuwe afspraken in de hele politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. Groot was onze verbazing dat voortaan ook beledigingen in de Trudostad met een GAS-boete bedacht worden.


"Er worden ook een aantal vormen van ‘kleine’ criminaliteit toegevoegd, zoals vernielingen van monumenten, beledigingen, nachtlawaai en graffiti", zegt GAS-bemiddelaar Sofie Lamens in het Stedelijk Informatieblad. "Dit zijn de zogenaamde gemengde inbreuken. Voorheen werden deze op het niveau van het parket afgehandeld, maar om korter op de bal te spelen, werden deze inbreuken opgenomen in het GAS-reglement."


Korte tenen

Parbleu! Voortaan kan iedereen een boete krijgen van 350 euro voor …. beledigingen. Wat daaronder wordt verstaan is niet meteen duidelijk. Sommige mensen hebben een héél kort lontje, en zijn voor de minste scheet al beledigd. Andere krijgen een hele container verwensingen over zich heen, en malen daar nauwelijks om. Wie gaat bepalen wat beledegingen zijn ? Iemand met korte tenen, of iemand met een ruim gevoel voor humor ?


Vloeken

Het maakt een wereld van verschil. In ons geval een verschil van 350 euro. Wat meer uitleg over het begrip beledigingen zou wenselijk zijn. Mag men voortaan iemand nog een ‘klootzak’ of ‘trut’ noemen ? En geldt dat eveneens voor uitspraken in het dialect ? En wat met beledigingen in andere talen zoals Frans of Engels? Valt vloeken ook hieronder? Want voor de meeste mensen is God nog steeds een Persoon. We gaan straks handen tekort hebben om al die grammaticale vandalen bij de lurven te vatten. Of is dit een sluikse manier om de stadskas opnieuw te vullen met bedenkelijke boetes ? De prijs is in ieder geval al verhoogd met 100 euro, daar waar vroeger een GAS-boete ‘slechts’ 250 euro kostte.


Beste stadsbestuur, is dit nu echt nodig ? Moet alles tot in der treure worden gereglementeerd ? Er zijn toch andere katten te geselen in deze verwarde tijden. Maar ik zal maar zwijgen zeker. Straks hangt me nog een GAS-boete boven het hoofd wegens beledigingen…..

870 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page