top of page

Groen gooit splinterbom in gemeenteraad: "Hopelijk doet van Dam dinsdagavond geen 'Advocaatje'"Eindelijk heeft Groen zijn tanden in een dossier met impact gezet. Ze eisen snel als mogelijk PFOS-metingen aan het voormalige afvalstort in Melveren. Het wordt meteen het moment van de waarheid voor Nederbelg Peter van Dam, hun enige gemeenteraadslid. Kan hij dinsdag op de gemeenteraad de Groene boodschap krachtig genoeg overbrengen? Dan zou dat wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Voor het stort van Melveren, maar ook politiek kunnen er slachtoffers vallen.


Even de feiten op een rij: Vorige week raakte bekend dat de hoogste concentratie aan PFOS in zoetwatervis in Vlaanderen wordt aangetroffen in de Melsterbeek ter hoogte van Herk-de-Stad. Deze beek, waarvan het water ook gebruikt wordt door landbouwers voor bevloeiing, ontspringt in Gingelom en stroomt verder langs Sint-Truiden, Nieuwerkerken en Geetbets naar de monding in de Gete nabij Donk in Herk-de-Stad. Ergens op dat traject moet de bron van de verontreiniging te vinden zijn. Als mogelijke bron van PFOS worden afvalstorten aangegeven. In Sint-Truiden stroomt de Melsterbeek over een lengte van 700m vlak langs het voormalig stort van Melveren. Dit stort werd in 1985 definitief gesloten en moest volgens de uitbatingsvergunning zo snel mogelijk afgedekt worden. Maar er gebeurde niets. In 2012 besliste OVAM en de stad met toenmalig schepen Hilde Vautmans (Open VLD) een nieuw onderzoek te naar bodemverontreiniging, maar ook naar eventuele herbruikbare materialen die gerecycleerd konden worden voor energierecuperatie. Een onderzoeksteam van Universiteit van Gent startte toen een bodemonderzoek in opdracht van OVAM. Ook dat onderzoek liep af zonder dat er iets gebeurde.

"In 1983 besliste de stad om de stortplaats te sluiten en OVAM liet na onderzoek weten dat er best een ondoordringbare deklaag moest komen. Die kwam er echter nooit

Politiek gezien gooit Groen een splinterbom in de Truiense gemeenteraad, die vooral de voormalige schepenen van Milieu Filip Moers (Vooruit) en Hilde Vautmans (Open Vld) kunnen raken. In minder mate huidig Milieuschepen Ingrid Kempeneers (CD&V) die haar achter toekomstige plannen kan en zal verschuilen. De N-VA ligt languit in de zetel. Jo Francois zorgt voor de popcorn en Jelle Engelbosch strooit met de borrelnootjes.


Moers en Vautmans

Moers en Vautmans gaan stevig uit de hoek moeten komen waarom er onder hun bewind die ondoordringbare deklaag niet gekomen is. Moers en Vautmans kennende zal die gedegen uitleg er zeker komen. Maar als Van Dam het hard speelt, zal dit dossier hun reputatie wel eens een stevige knauw kunnen geven. Als Groen zich daarentegen met een kluitje in het riet laat wegsturen, loopt alles met een sisser af. Een beetje zoals de Nederlanders gisteren tegen Tsjechië. Hopelijk voor Groen doet van Dam geen 'advocaatje'. Want als ze in dit dossier niet kunnen scoren, mogen ze hun boeken voorgoed dicht doen. Benieuwd hoe het dinsdagavond zal aflopen.860 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentario


Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
28 jun 2021

Splinterbommen van Groen zijn meestal slechts voetzoekertjes, zoals al meermaals is gebleken...

Me gusta
bottom of page