top of page

Groen Sint-Truiden op zucht van overstap naar WoW: "Achterban moet nog overtuigd worden"Het Truiense gemeenteraadslid Peter Van Dam (Groen) is duidelijk: "Als het van mij afhangt, zal Groen Sint-Truiden deel uitmaken van de nieuwe burgerbeweging WoW en zo ook naar de verkiezingen trekken."


WOW (letterwoord voor Welvaart, Optimisme en Welzijn). Dat is de naam van de nieuwe politieke beweging die exact één jaar en één dag voor de gemeenteraadsverkiezingen in de Truiense politieke arena stapt. Bezieler is de 33-jarige project-manager bij de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) Marijn Ghys. Marijns droom is naar eigen zeggen duidelijk: “Samen met een groep geëngageerde mensen maken we een positief verschil en bouwen we aan een stad waar àlle Truienaren trots op willen én kunnen zijn.” WOW breekt hierbij volgens Ghys met de oude politieke cultuur en kiest resoluut voor een toekomstgerichte aanpak.


Van Vossius naar Vrijstaat

Ghys leerde als Trud' Or-manager de belangrijke kneepjes van het vak van toenmalig eerste schepen Pascal Vossius (Open Vld) die hem na het vertrek van Eline Laffut in september 2016 persoonlijk selecteerde voor de job. In februari 2022 trok de vrijzinnige Ghys naar de kmo-organisatie UNIZO, het vroegere NCMV – voluit Nationaal Christelijk Middenstandsverbond. Afgelopen zomer tekende de dertiger samen met Simon Vanrutten in opdracht van de Stad Sint-Truiden voor het vier weken durende zomerevenement Vrijstaat A in de, door het stadsbestuur verwaarloosde, gebouwen van het Oud-Atheneum. Het werd een succes.


Vrijzinnige gemeenschap

“Er wonen zoveel geëngageerde burgers in onze stad”, zegt de kersverse politicus die op de steun mag rekenen van de eerder kleine maar zeer invloedrijke vrijzinnige gemeenschap in Sint-Truiden, waaronder Marijke Höfte en Karin Vandevelde vertoeven. “Als je die mensen samenbrengt, krijg je de positieve energie, die Sint-Truiden vandaag en morgen blijvend in beweging kan brengen. Vrijstaat A heeft me zeker geïnspireerd om te starten met WOW maar verder blijft deze vereniging, waaruit ik mij ook zal terugtrekken als voorzitter, strikt gescheiden van deze politieke burgerbeweging. Ik neem daar een stapje terug en maak plaats voor andere gemotiveerde mensen."


Eerlijkheid en Transparantie

"Maximale transparantie wordt de sleutel van de nieuwe burgerbeweging", stelt Ghys ietwat naïef. "We doen wat we zeggen en zeggen eerlijk wat we doen. Ik geloof dat met zo’n doorgedreven participatie en maximale transparantie het politieke vertrouwen opnieuw kan terugkeren.” Peter Van Dam (Groen) weet ondertussen al beter. "Tja, dat klinkt goed op papier maar in werkelijkheid is dat natuurlijk een ander paar mouwen. Uiteindelijk zullen er mensen verkozen worden, en anderen blijven teleurgesteld achter. Dat is nu eenmaal democratie. Maar kijk, Wow is volgens mij de richting waarin de politiek anno 2023 zich moet bewegen. Ik ben overtuigd, nu de Groene achterban nog. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken. En dan komt Groen niet meer op als Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen maar als deel van Wow. Een risico? Ja, daar ben ik mij van bewust."


Eerste politieke spelletje?

Maar misschien is Wow zijn zelfverklaarde naïviteit al wat kwijt, want het eerste politieke spelletje met Groen is reeds gespeeld in een praatcafé waar niet iedereen op uitgenodigd was ...


889 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page