Maak kennis met Nico Noppen, een geboren Maaslander uit Meeswijk die de liefde volgde na zijn opleiding als laborant in Velm.
Jawel, in ons aller Velm waar hij met zijn klas de laatste groep was die daar als gegradueerde scheikunde is afgestudeerd. Aansluitend in Tienen bij de Citrique gaan werken en uiteindelijk na 15 jaar de keuze heeft gemaakt voor een serieuze beroepsswitch. Na overname van het marktkraam van zijn (ex) schoonbroer Stefan, trouwens nog steeds goede vrienden, heeft hij zijn 2de leven gevonden op de markt. Zijn zaak is gespecialiseerd in het betere herentextiel en werkkledij. Geen speciale vieringen, maar wel in 2023 20 jaar bezig op de markt.
Nico, zijn er zaken die je in die 20 jaar op de markt aardig hebt zien aanpassen ?
Er is an sich niet veel veranderd in de markt. Vroeger was het wel gemakkelijker om overnames van een kraam of marktwagen te realiseren. Ik heb de indruk dat de jeugd minder geïnteresseerd is in de directe verkoop van textiel. Het internet kan een grote concurrent zijn van de klassieke detailhandel, maar het directe contact op een informele manier, maakt van de markt toch iets speciaals. Jongere mensen blijven toch komen die zo stilletjes de huidige doelgroep van 40 plussers blijft aanvullen.
Welke keuzes heb je gemaakt qua productaanbod ?
We hebben ons echt geconcentreerd op de ‘betere marchandise’ : degelijke herenkleding, mooie pulls, jasjes, vrijetijdskleding, … maar dan van een goede kwaliteit. We hebben ook oplossingen voor mensen die wat lichamelijk wat meer hulp qua kleding nodig hebben. Ook daar moet het mooi en goed zijn.
Je bent een persoon die niet echt opvalt onder de marktkramers, doch je wel goed hebt geëngageerd voor je beroep..
Toeval bestaat niet maar na het spijtig heengaan van Henri Pisane als voorzitter van Truidense marktkramers, ben ik in 2014 voorzitter geworden. Ik zit ook in het bestuur van Trud’or en heb op die manier goede relaties kunnen opbouwen met het stadsbestuur. Ik heb ‘alle kleuren’ qua schepenen meegemaakt. Filip Moers, Pascal Vossius, Hilde Vautmans, Jos Pirard, Johan Mas,… De relatie met de verschillende burgemeesters is ook steeds goed verlopen. Ik denk wel dat de politieke leiders van onze stad goed genoeg beseffen dat onze wekelijkse markt een enorme attractiepool is voor Sint-Truiden.
"Onze markt hier is echt een van dé beste van Limburg en Brabant. Het gaat door op een zaterdag en dat op een grote ruimte in het midden van onze stad. Veel mensen van randgemeenten beschouwen dit als hét uitje van de week.
Het behouden van ons globaal aanbod is daarom essentieel belangrijk. We ontvangen 7000 à 8000 mensen elke zaterdagvoormiddag. Als ondervoorzitter ambulante handel in Vlaanderen mag ik zeggen dat Sint-Truiden hét voorbeeld is qua marktwerking voor gans Vlaanderen. De markt blijft ook een magneet voor klanten voor de lokale horeca en winkels. Andere steden zoals in Landen of Hasselt is die samenwerking een stuk minder met als gevolg dat het effect van hun lokale markt wordt teniet gedaan.
"Het kortzichtig denken van politici is vaak de oorzaak van het verdwijnen van de markt als een fenomeen. Als ik denk aan een Brabantse stad waar het zo is misgelopen: een schepen die ook een winkel had in zijn stad wou van de markt af, met als gevolg dat er nu daar van de middenstand niet meer veel overeind staat.
We hebben trouwens in Sint-Truiden een systeem van vaste abonnementen dan kan worden opgevuld door losse kramers. Zij kunnen via loting pas oprijden na 08u00 om gaten op te vullen. Sint Truiden werkt met quota: het is een verhouding qua type distributie : nu ongeveer 40 % textiel, 40 % voeding en de rest aan 20 %. Dit alles berust op een reglement dat is opgesteld in de marktcommissie samen met het politieke bestuur.
Al die werken in de stad Sint-Truiden, een moeilijke periode zeker ?
Het was een moeilijke periode maar uiteindelijk is het nog redelijk goed verlopen.
Gezien onze onderhandelingspositie en onze krachtige werking in de stad is de verplaatsing van de marktkramers in die periode heel goed verlopen. We waren blij dat de 5 rijen op de nieuwe Markt konden behouden blijven en bij verplaatste markten steeds terecht konden en kunnen in de Luikerstraat en op de Naamsevest.
"Ik weet wel dat sommige mensen liever die ‘echte bomen’ hadden zien staan, maar ja, het komt voorlopig toch goed voor ons uit. We blijven echter openstaan voor suggesties van de stad om dit mogelijk aan te passen
We hadden vroeger ‘echte bomen’ staan op de markt die zijn vervangen door ondertussen licht verroeste bakken. Hoe sta je daar tegenover ?
Die aanpassing van bomen te vervangen door bakken is voor de praktische werking van de markt positief. Er blijft toch nog wat groen over. De werking in de stad Genk bijvoorbeeld is drastischer en heeft geleid tot een (voorlopige) opzeg van de markt. Zij hebben nochtans ook een markt die veel volk aantrekt. We zijn benieuwd hoe dit verder gaat lopen. Ik weet wel dat sommige mensen liever die ‘echte bomen’ hadden zien staan, maar ja, het is een beslissing die we hebben ondergaan, wat nu voorlopig toch nog goed voor ons uitkomt. We blijven echter openstaan voor suggesties van de stad om dit mogelijk aan te passen
En de corona regelingen ?
Het was een uitzonderlijke situatie: het was van de vroege middeleeuwen geleden dat de wekelijkse markt niet meer kon doorgaan vanaf maart 2020. Dat heeft gelukkig niet zo lang geduurd en we hadden snel een voorstel uitgewerkt met 50 kramen op de grote markt en 50 op de veemarkt. Een loting bepaalde de plaatsen. De toenmalige burgemeester bepaalde dus dat er van elk soort distributie van elk 1 op de 2 markten stond. Niet iedereen was gelukkig over de verdeling want een plaats in het centrum van onze stad blijft natuurlijk beter. We moeten ook niet vergeten dat de marktbezoekers dikwijls echt VASTE klanten zijn : ze zoeken specifieke zaken op waar ze oplossingen bezoeken voor de invulling van hun behoeften.
Opvolging voorzien voor je zaak ?
Ik word van harte gesteund door mijn lieve echtgenote die dikwijls op zaterdag goed actief komt helpen. Stefan, mijn ex-schoonbroer is ook dikwijls present. Ik heb echter geen opvolging. De bedoeling is toch nog minimaal een 7-tal jaren te werken. Onze zoon heeft voor een carrière gekozen in de medische sector. Nochtans ben ik er zeker van dat er een fijne toekomst is voor een marktkramer. Het direct contact met het publiek, de ongedwongen keuze voor de klant,… het is niet kopen via het internet maar wel het effectief voelen van hetgeen men eventueel wil kopen. Een aanbod met een goede prijs-kwaliteit is natuurlijk essentieel.
Tenslotte, ondertussen een dagje ouder…
We zijn inderdaad om 6u00 ’s morgens al weg, het uitpakken neemt bijna 2 uur in beslag. Het inpakken is opnieuw 1 uur. Ik zie het als een stuk fitness, zo’n 1500 kg aan marchandise minimum in de handen ’s morgens en ’s avonds. Het geeft ook een stuk vrijheid : de vroege namiddag terug vrij, met nog wat administratie bijwerken, de voorraad aanvullen, maar toch een mooi stukje van de dag, zeker in de zomermaanden om van te genieten ! Wat sporten, hobby-kok spelen voor familie en vrienden kan toch mooi zijn hé. Niet vergeten dat op tijd opstaan en natuurlijk op tijd gaan slapen een mens ook fit houdt.
Commentaires