top of page

In de contouren van een Vrijstaat tekent zich behoedzaam een nieuwe coalitie afNog tot en met 16 juli transformeert de vzw Verrassend Positief de speelplaats van het Oud-Atheneum om tot Vrijstaat A. Met een creatief decor en een verrassend, veelzijdig programma wil de organisatie een divers publiek aantrekken. Eindelijk!


Het vrijzinnige duo Marijn Ghijs en Simon Vanrutten heeft met Vrijstaat A eindelijk de leegte gevuld waar de rebelse Truienaar naar op zoek was. Een creatieve ruimte waar Truienaren van verschillend pluimage zich op een laagdrempelige en relatief goedkope manier tegen het lijf lopen. Zelden zag ik Benny De Smeidt, de Hayen-sisters en de Truiense alternatieve scène in één en dezelfde ruimte. De geur van Chanel No 5 vermengt zich er onmiskenbaar met de wietgeur van Purple Haze. "Ewa chichi, è pak bokke en intigge joints: da is Sin-Truin", hoorde ik iemand uit het publiek de zaak samenvatten. De sfeer die er hing was in ieder geval veelbelovend. Eindelijk kennen Herman Knaepen en Bruno Breesch* hun opvolgers.


Handen uit de mouwen

“We wilden een creatieve en originele ontmoetingsplaats creëren met zeer diverse activiteiten voor een breed publiek. Ondertussen voelen we aan de vele reacties van onder meer buurtbewoners alsook op sociale media dat het leeft in de stad”, zei Marijn Ghys in zijn net iets wat te lange speech. "Deè joeng klapt gèèn in de micro hè", grapt de eerder minzame mede-oprichter Simon Vanrutten. “Maar het is wel waar. Mensen hebben zin om ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Dat merkten we zowel bij de opbouw van de setting als bij het invullen van het programma. In enkele weken tijd groeide onze online community uit van 2 naar 800 geëngageerde Truineers die samen positief nadenken en werken rond dit concept."


Nieuwe grondstroom

Maar in het revolutionaire feestgedruis ontwaart mijn oog ook een verborgen nieuwe politieke grondstroom. Veel liberalen en socialisten + Carl Nijssens die opvallend vriendelijk voor elkaar zijn, aangevuld met de nieuwe rising star van de Truiense N-VA, Gunther Dauw. En geen, maar dan ook geen christendemocraten die zich volgens de laatste berichten vruchteloos aan de N-VA proberen vast te klampen. Maar niemand gelooft schijnbaar in het nieuwe politieke duo Kempeneers-Reniers. Eén en ander zal zich komende dagen en weken kristalliseren in het dossier van het Kasteel van Terbiest waar de Truiense cd&v stilaan moederziel alleen komt te staan.


* Forever in our hearts


1.755 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page