De stad Sint-Truiden startte deze zomer met het project ‘Zorgzame Buurten’ en wil er in de toekomst voor zorgen dat iedereen in elke buurt mee is en terecht kan bij de juiste instanties met zijn of haar hulpvragen. Maar dat liep in Duras even anders uit ...
“Samen met Samenlevingsopbouw RIMO Limburg willen we als lokaal bestuur de komende jaren nog meer inzetten op onze wijken en dorpen", wist schepen van Lokaal Sociaal Beleid Pascy Monette eind mei te vertellen. "We starten dit jaar in Gorsem, Duras en Runkelen. Eerst onderzoeken we de behoeften in de buurt, daarna roepen we buren op om een aanspreekpunt te zijn voor dorpsgenoten in kwetsbare situaties. Als stadsbestuur kunnen we het centrum en de dorpen aangenaam inrichten, toch zijn het de mensen die een buurt doen leven. Zij zijn het hart en creëren zorgzame buurten.” Maar de pilootvergadering in Duras liep even anders uit.
Stabilisé-centrale
De talrijke opgedaagde inwoners hadden op de vergaderingen van 10 juni en 22 juli maar één vraag voor het Truiense stadsbestuur. "Alstublieft, wees duidelijk over de uitbreiding van JP tuinwerken met een 17 meter hoge stabilisé-centrale ter hoogte van de Kleine Vinnestraat 5. Wij vrezen voor geluidsoverlast, geurhinder en stofhinder. Komt daar nog bij, het aan-en op rijden van zwaar vervoer wat al een probleem is in de Galgestraat", klonk het unisono. Maar er kwam geen antwoord. Waarop een van de buurtbewoners rechtstond en riep: "Als dit stilzwijgen nog lang blijft aanslepen, dan sluiten we aan bij Zoutleeuw." De buurtbewoners vroegen achteraf om de verslagen, maar hebben ze nog steeds niet ontvangen. Tot zover de samenlevingsopbouw.
Paardenmanège
"We zijn echt ongerust aan het worden", verduidelijkt één van de buurtbewoners ons vandaag. "Tijdens een zomers weekend verspringt plots het plannetje op Geopunt.be (de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie voor overheidsinstanties, burgers, organisaties en bedrijven red.). Plots is dat bewuste bedrijventerrein veel groter geworden. En niemand die kan verklaren waarom. Er moet toch iemand die wijzigingen hebben doorgevoerd? Maar we krijgen geen antwoord. Nu, we hebben een advocaat onder de arm genomen en hebben aan Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) gevraagd om hierover een parlementaire vraag aan minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) te stellen. Dit dossier rammelt langs alle kanten. Bewoners hun eigen tuin is als groene buffer ter afscherming naar de woningen ingekleurd. Toch iets wat de eigenaar dient te doen. Zeer opmerkelijk is de omzetting van de paardenmanège van de familie in bedrijventerrein. En wie hierover durft te reclameren, wordt afgedreigd door leden van de familie Potters. Je houdt het misschien niet voor mogelijk, maar deze buurt heeft daar echt schrik van."
Geen vergunning lopende
"Er is momenteel geen vergunningsaanvraag meer lopende", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch (N-VA). Wat het plannetje betreft op Geopunt.be? "De kaart in het word-document heeft te maken met gegevens dewelke het VLAIO (agentschap innoveren en ondernemen) heeft verzameld. Ik heb nagevraagd waar ze zich hebben op gebaseerd om deze kaart te maken, maar voorlopig heb ik nog geen antwoord mogen ontvangen. Deze kaart deelt alleszins geen planologische ligging mee waardoor dit geen basis vormt om vergunningen af te kunnen leveren."
We vroegen ook een reactie aan de familie Potters, maar voorlopig zonder resultaat.
留言