top of page
  • Foto van schrijverTRUdocs

Mengcentrale voor stabilisé in dorpskern Duras? Niet als het van Groen afhangt!De onrust bij de buurtbewoners van Duras om de komst van een mengcentrale voor stabilisé in hun dorpskern blijft toenemen. Opnieuw hebben honderden bewoners een petitie getekend tegen weer een nieuwe vergunningsaanvraag van JP Tuinwerken. Gemeenteraadslid Peter van Dam (Groen) drong gisteren op de gemeenteraad aan op een andere locatie voor het bedrijf. De meerderheid wenste het debat echter niet te aan te gaan. "Te gevoelig voor een Truiense gemeenteraad", zei schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch (N-VA).


“Hopelijk heeft het bestuur geleerd uit haar fouten uit het verleden met een gelijkaardige centrale in Runkelen: zo'n activiteit hoort niet thuis in een dorpskern” stak Peter van Dam (Groen) van wal. Maar hij heeft ook begrip voor een jong bedrijf dat wil groeien: “Sluit dit bedrijf niet op in een dorpskern waar het niet kan groeien en in aanhoudend conflict is met de omwonenden door diverse vormen van hinder.”


Hoogwaardige bewoners

Merkwaardig is dat volgens het RUP ‘Urgente zonevreemde bedrijven’ de betoncentrale aan de Luikersteenweg niet welkom is op het industrieterrein van Brustem, want dit is bestemd voor ‘hoogwaardige industrie’. “Voor ons zijn de inwoners van Duras ook ‘hoogwaardig’ en horen ze geen stabilisécentrale in hun achtertuin te krijgen”, benadrukt van Dam.


Verweefcoach

En er is een weg naar een oplossing: begin 2020 heeft de stad 108.000 € subsidie ontvangen voor een ‘verweefcoach’: die moet het lokaal bestuur bijstaan bij locatiebeslissingen in functie van buurt en beleid. “Ik stel dan ook voor om de verweefcoach in dit dossier meteen aan het werk te zetten en op zoek te gaan naar een andere en betere locatie”, besluit Peter van Dam.


Te delicaat

Schepen van ruimtelijke ordening Jelle Engelbosch (N-VA) wilde niet op de zaak ingaan: "Te delicaat voor een Truiense gemeenteraad". Waarop voorzitter Bert Stippelmans (CD&V) het debat meteen in de kiem smoorde door abrupt de digitale kanalen af te sluiten.


737 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page