top of page

"Na Vincents kanker, nu deze zondvloed ... Neen, zoveel pech verdient Sandy niet"

Ook Trudocs steekt Sandy en Vincent een hart onder de riem


in picture: Sandy Schoofs en Vincent


Sandy Schoofs heeft haar portie pech intussen echt wel gehad. In 2003 kocht ze een bescheiden chaletje in Esneux, aan de oever van de Ourthe, om samen met haar vriend Vincent een gezinnetje te stichten. Maar een agressieve kanker dacht daar anders over en sleurde Vincent bijna de afgrond in. Midden juli vernielde het woeste water van de Ourthe hun huisje en alles wat ze hadden.


"Het begon nochtans zeer veelbelovend", zegt pluspapa Stef Herckens. "Sandy en Vincent schonken mij en Suzy twee prachtige kleinkinderen, Louka en Yaro. Met een part-time job, zij in de kinderopvang, hij als opvoeder kwamen ze prima rond. Ze hadden geen luxe nodig, kwamen rond met een minimum en waren gelukkig. Tot... enkele jaren geleden het noodlot een eerste maal toesloeg. Bij Vincent, toen 45 jaar oud, werd een agressieve kanker vastgesteld. Voor hem, een jarenlange strijd met massa’s chemo en operaties, Voor haar, een strijd met de constante onzekerheid over de resultaten en de zorg voor een zwaar zieke man en de kinderen."


Immuuntherapie slaat aan

"Sandy stond er alleen voor, maar wist zich doorheen deze beproeving te worstelen. Toen een zoveelste, andere kanker werd vastgesteld en de chemo-limiet bereikt was, zag het er somber uit, zeg maar terminaal. In een ultieme poging werd besloten immuuntherapie te proberen. Geen wondermiddel, de kans op slagen was klein maar... het sloeg aan! Hoeveel extra tijd Vincent gegeven werd, weet niemand maar ze besloten er zo optimaal mogelijk van te genieten: weekendtripjes met de kinderen, het huisje opnieuw inrichten, verven, behangen, nieuwe vloer, een reisje boeken, ... alles kwam in orde. Althans dat dachten we."


Alles kwijt

"Tot die dramatische 15de juli van 2021", zucht Stef. "Het water van de Ourthe spoelde alles, maar echt alles behalve de muren, in een mum van tijd weg. Sandy en Vincent slaagden er in om op hun pikdonker zoldertje enkele spullen en vooral zichzelf te redden, samen met de hond, 3 poezen en een kip met kuiken. Voor de auto, meubels, (was)machines,..., 2 geiten en een 10 tal kippen was het al te laat maar zij zaten tenminste veilig. Na een lange dag van onzekerheid, van 4 uur ‘s ochtends tot 22u.30 op het zoldertje, werden ze eindelijk gered en kregen wij het verlossende telefoontje. Wegens de onbereikbaarheid van Esneux konden wij pas zaterdag gaan helpen opruimen. Wat ik daar zag tartte elke verbeelding en de vraag toen was waar te beginnen."

in picture: Een meedogenloze Ourthe spoelde alles maar dan ook alles weg uit het huisje


Onder nul herbeginnen

"De solidariteit was hartverwarmend", gaat Herckens verder. "Met vereende krachten van vrienden, buren, zelfs vreemden werd aan de haast onmogelijke taak begonnen. Vier dagen later was alles, en iedereen, leeg. Buiten 4 muren, een dak, wat kleding is eigenlijk alles weg. De vraag nu is hoe moet het verder? Ze logeren momenteel bij haar schoonbroer die zelf ook water gehad heeft."

in picture: "Met vereende krachten van vrienden, buren, zelfs vreemden werd aan de haast onmogelijke taak begonnen."


Hoe kan je helpen?

"Sandy had weinig nodig maar zelfs dat weinige is haar afgenomen. Ze zit nu met een onafbetaald en quasi onverkoopbaar huis dat misschien zelfs onbewoonbaar gaat worden verklaard, geen auto, geen... teveel om op te noemen. Ze moet niet van nul beginnen maar zelfs van min. Hoogste prioriteit nu is huisvesting vinden. Na de beproeving is terugkeren geen echte optie, de onzekerheid dat hetzelfde daar ooit opnieuw gebeurt is een te onbehaaglijk gevoel. Wij zijn alvast begonnen met uit te kijken naar een andere woning, dicht bij werk en de kinderen hun school. Het zal wel gebeuren maar wat en wanneer de staat en verzekeringen tegemoet zullen komen weet niemand. Hoe dan ook, we gaan nog meer steun nodig hebben, veel en snel. Elke donatie, klein en groot, kan een wereld van verschil maken."Trudocs schenkt telkens 5 euro aan Sandy en Vincent per verkochte set postkaarten. Je kan de postkaarten kopen op Trudocs.be/shop


Wie wil kan ook een som storten op de rekening van Stef Herckens: Belfius rek. BE94 7795 9899 2414 met vermelding 'Sandy'.


1.373 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page