top of page

Oliereus door de knieën

In zijn de rubriek De Stoute Schoen laat Bernard Derwa zijn licht over zijn stad en de wereld schijnenAls ge van de politiekers iets moet gedaan krijgen, dan kunnen in het beste geval uw kleinkinderen resultaat verwachten. Want ze doen juist niks. Hoeveel jaar is de ganse wereld nu al niet naar Davos aan 't vliegen on over het klimaat te gaan zeveren en elk jaar gaat het er met onze leefwereld een beetje slechter aan toe.

Maar nu, afgelopen woensdag is er een reuzestap gezet. Neen, beste, niet door een of andere politieker, wat zou het, maar door een Rechtbank in Nederland, Daar heeft een moedige rechter de vergiftigingsgigant Shell 'tussengepakt'. En geen klein beetje. Over heel de planeet spuwt Shell miljoenen ton vuiligheid de lucht in, Shell-bazen vereren maar één God, vrijen maar met één vrouw en die heten 'winst'. Winst op de eerste plaats, hun en onze kleinkinderen op de laatste plaats.

Vonnis in handen

De Rechter heeft Shell letterlijk gedwongen te stoppen met zijn gifgassen. Er hangen niet te overziene dwangboetes boven de kop van de reus. Monsanto en consoorten zijn in paniek. Want nu hebben de klimaatjongens een vonnis in handen en nu kunnen ze andere dikke vervuilers voor de Rechtbanken slepen. En aanzie nu het moordend karakter van de vervuiler: Shell gaat in beroep! Ik denk niet dat het Beroepshof zal zwichten. De klimaatverandering betekent of ín leven blijven of doodgaan. Dat er moet ingegrepen worden, betwijfelt geen mens meer. Want er gaat veel op ons afkomen. Onder meer het volgende. In Bangladesh wordt ademen onmogelijk voor mensen met astma. Ge kunt er de lucht 'snijden'. Een vette wolk hangt als een gordijn boven het land.

Klimaatvluchteling

Een astmalijder vlucht naar Frankrijk, Door de veel betere lucht aldaar kan hij weer beter ademen. Echter,' Vreemdelingenzaken!, stuurt hem terug. De man weigert. Hij raadpleegt een advocaat. Het Franse Hof van Beroep van Bordeaux (Toulouse) zegt dat terugsturen gelijkstaat met moord. Hij is een ‘klimaatvluchteling' en de Regering is verplicht hem een verblijfsvergunning te geven. Er is weinig kans dat het Hoogste Gerechtshof dat arrest zal verbreken. Maar nu zullen er wel al enkele jonge advocaten zich aan het inwerken zijn in de vergunningen voor klimaatslachtoffers. En klanten in overvloed. De Rechtbanken beginnen een mooie en moedige Rechtspraak te ontwikkelen. Proficiat aan alle Greta's en Aruna's die Koude, hitte, vermoeienis en schooltijd trotseren. Onverwacht vinden ze een springplank uit onverwachte hoek. Die van de Magistraten. Ook aan Hen ons Eresaluut.

353 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
May 28, 2021

Oliereus door de knieen ? Zijt ge zeker ?

Like
bottom of page