Op zoek naar een zuiders weekendje weg, stuitten Marleen en ik via Google op de Catalaanse Priorat ...
Een bekende sommelier was lyrisch over een zekere Christina met een boetiekhotel in een klein dorpje van de Priorat, waar wijnliefhebbers meer dan welkom waren. Als sommelier was ik dadelijk positief geprikkeld. De wijnregio Priorat, is samen met de Rioja-streek, immers het hoogst gekwalificeerd in het Spaans wijngebeuren. Van het een kwam het ander en wij boekten dus een kamer voor 2 nachten in het hotelletje van Christina.
Poboleda
De Spaanse taal is voor mij niet zo toegankelijk. De taal van Molière begrijp ik des te beter. Gelukkig sprak Christina, de uitbaatster van hotel Cal L Lop in Gratallops, erg goed Frans, waardoor we ineens veel info kregen. Ze sprak ons over een restaurant in het naburig dorp, Poboleda, waar de chef een Vlaming was, geen toeval gezien ze wist dat wij ook Vlamingen waren. Dadelijk dan maar een reservatie vastgelegd om ’s anderendaags daar te gaan lunchen. Ons Tiba vergezelt ons overal, wat in een Spaans restaurant niet zo evident is. Doorgaans lukt het wel om haar mee te nemen en dit zeker op een terras. Spijtig voor onze ‘Spaanse waterhond’ maar het zij zo: een restaurant met erg weinig zitplaatsen en dit zonder terras, daar mocht ons Tiba niet binnen. Gelukkig had ze plaats genoeg in onze auto, die in de schaduw stond, de vensters op een kier, een bakje water en snoepjes erbij... kortom ze kon wat rusten.
Brots
Brots is een kleine zaak met slechts 20 zitplaatsen zonder terras, waar de Antwerpse chef Pieter Truyts zijn geliefde menu verkoopt aan 37 euro voor 3 gangen. Met een BIB Gourmand in de Michelingids als enige in de Prioratstreek wordt zijn restaurant momenteel beschouwd als the place to be in de brede omgeving van die regio. Zijn gerechten zijn pareltjes, heerlijk om te zien en nog beter om onze smaakpapillen te laten genieten. Een chef die zich respecteert, kent ook iets van wijn. We dronken daar op zijn advies dus een droog gevinifiëerde Pedro Ximinez-wijn, wit dus, maar met wat voor een concentraat. Super gewoon en een geweldige match met het geserveerd eten! Wat blijkt bij het voorstellen van de bewuste fles dat de wijnmaker van die magische wijn zijn vrouw Silvia is. Het is natuurlijk logisch en ook geen toeval dat hij de wijnen van zijn vrouw Sylvia Puig voorstelt.
Aiaiai
De daaropvolgende morgens om 10u30 ben ik haar al gaan opzoeken, dus opnieuw geen toeval, en dat in haar kleine wijnmakerij in het dorpje waar we logeerden. Het is een heel dynamische, kleine dame, die bevestigde wat haar Pieter ons had laten proeven in zijn restaurant: wijnen met heel veel power, echt dé nieuwe generatie van ‘het Spaanse wijn maken’! Zij assisteerde haar papa reeds als jonge tiener en leerde zo van hem de knepen van het vak. Hij was een bekende en gewaardeerde wijnmaker in de Penedes-regio. Ze leerde er werken met druivensoorten, die ze toen ‘haatte’ doch nu terug heeft opgevist. Om financieel haar zaak op peil te houden biedt Silvia haar diensten ook aan aan een groot bedrijf in de regio en maakt voor hen dus echt goede Priorat-wijn. Haar eigen toppers zijn echter enorm goed en maakt ze heel beperkt qua aantal soorten en flessen. Haar basiswijn in rood heet Aiaiai en kost af domein geen 19 euro per fles, wat voor een Priorat van niveau een koopje is. Het is een echt feest in het glas, een bewijs dat die kleinschaligheid groot kan zijn!
Middellandse zee
Het is een revelatie om zo van die kleine wijnboeren te leren kennen. Zij kennen de fouten die andere, vaak grote wijnboeren, maken en brengen fantastische zaken op de markt. Gelukkig had ik wat plaats voorzien in onze auto om van die pareltjes mee te kunnen brengen naar België. De regio Priorat is ook een wonderbare regio om te gaan bekijken, heel mooie natuur, prachtig om te wandelen en te genieten van die open cultuur van jonge mensen die weten waar de toekomst ligt. Voor de liefhebbers van de middellandse zee: je bent een kleine 50 km van Cambrils en Salou verwijderd…
Bijkomende info op https://brotsrestaurant.com/nl/ en https://www.cal-llop.com/en/
Commentaires