top of page

Op zaterdag? Extra politiecontroles!


in picture: Etienne Boffin door Mine Dalemans

Op zaterdag, onze wekelijkse markt, een trekpleister om onze bevolking en die van de dorpen rond onze vurige stede van dienst te zijn. De horeca, de winkels, kortom, onze lokale handel heeft een goede recette als de markt veel volk heeft gelokt. Veel mensen, een goede verkoop levert op het einde van de rit winst op die logischerwijze wordt belast en waarvan een gedeelte naar onze geliefde stad vloeit.


Zo’n markt of een ander evenement, het is nodig om consumenten te lokken, de handelaars uit de shit te helpen, kortom het geheel aantrekkelijker maken, dat is volgens mij de functie van een goed bestuur. Het mag gezegd worden: er gebeuren bij ons echt wel goede zaken in die richting maar er zijn toch nog wat gaten in dat beleid.


Op zaterdag extra controles

Vandaag zo iets mogen meemaken: Mijn overbuur, een toffe, licht-belegen man, woont alleen op een appartement en wou zijn zomer-opkuis organiseren. De auto staat gevuld langs de kant van de weg, zijn parkeerschijf gezet, alleen, … hij mag staan tot 14u00 en om 14u30 passeert een mannetje in de regen, zonder regenbescherming trouwens, logischerwijze niet zo goed gezind dus… Mijn buurman niet te zien, dus ik naar buiten en gevraagd aan het mannetje met de werkbroek zonder jas om dit ‘vergrijp’ door de vingers te zien. 5 minuten voordien was mijn buurman trouwens nog in zijn auto geweest om wat bij te laden. Geen compassie, op de bon, geen genade voor mijn arme buurman. Als reden geeft het mannetje op dat ‘de inwoners' klagen over het wangedrag van bezoekers in verband met hun parkeergedrag en dat zij daarom op zaterdag extra controles moeten doen.


Parking zwembad

Is natuurlijk prima voor de inkomsten van onze stad, doch druist in tegen de visie om onze stad te promoten, wat uiteindelijk meer centjes gaat kunnen opleveren. Nu gaat het om een inwoner, die zijn auto trouwens elders niet kwijt geraakt: de parking aan het zwembad is enkel beschikbaar voor bezoekers van die accommodatie, binnenkort trouwens ook nog betalend! Een externe bezoeker die dat 2 x meemaakt komt niet meer naar onze vurige stede… het vuur van de commerce gaat uitdoven, Naburige steden en dorpen geven trouwens gratis parking, denken we maar aan Hannuit, een Waalse stad, ook niet zo ver, met een schitterend aanbod aan winkels en service-bedrijven, Alken, het vroegere bierdorp met ondertussen een aangenaam centrum, Wellen, Nieuwerkerken, Gingelom, landelijke gemeenten met ook een ‘gezellige middenstand’.


Nog meer represailles Minder commerce is minder belastingen voor onze stad, dus nog meer represailles naar ‘overtreders’, de vicieuze cirkel is ingezet en leidt tot een onleefbaar Sint-Truiden. Tijdens mijn wandelingen met ons Tiba in ’t stad, zie ik regelmatig auto’s staan waar ze effectief niet mogen parkeren. Bestaat er trouwens een ‘gedoogbeleid’ op het gebruiken van gehandicapten-plaatsen door mensen die daar geen recht op hebben ? De politie komt na melding van een bewuste burger soms verbaliseren maar zou men daar niet meer werk moeten van maken om actiever controles te doen hieromtrent?

Zondebok

Een mogelijke oplossing: creëer meer gratis parkingmogelijkheden, iets verder van het centrum, voorzie een shuttle bus (gratis). Gevolg méér bezoekers, méér kopers in de stad en MINDER uitlaatgassen, een aangename oplossing, waarschijnlijk reeds meermaals geopperd doch steeds weggeveegd of op dat moment geen gevonden oplossing voor… Een kortzichtigere oplossing is handig : het is de stad ook niet die ‘beboet’, men wast zijn handen in onschuld. Het is dus een extern bedrijf, die de zondebok mag zijn, dat draait om winst te maken maar toch zorgt voor aardig wat extra euro’s voor ons stadsbestuur. Schizofreen in feite hé.


Bezoek onze webshop: trudocs.be/shop

1.013 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page