top of page

Opgepikte geluidenDe ‘coming-out’ van sommige politici en ander bekend volk,… niet zo belangrijk als je het vergelijk met wat ik allemaal hoor op het terras van ‘de Bron van onze stad’. Er zat die avond een Lotto-winnares tussen, toch goed voor 500 euro, ideaal om onverwachte rekeningen van haar lief hondje te betalen.


Ik ontmoet de frustratie van mensen die het echt goed wilden doen voor hun bedrijf, doch zich geremd voelen omdat ze hun werk met hart en ziel doen, zonder dat de baas, tenminste in zijn ogen, die werken niet ziet vorderen. Buren die hun appartement ontvluchten voor die aanhoudende warmte, verfrissing en gezelschap zoekende op het terras van ons geliefd café. Drukke tijden, niet altijd gemakkelijk om emotioneel en fysiek vol te houden. Keuzes van het verleden zijn niet altijd een garantie voor een volledig geluk. Beteren zal het wel, 100 % bereiken is veel, 90 % is reeds super…


Einde van je dagen

Verhalen over het zwembad, nieuwe sociale ontmoetingen, trainers die uit de bocht gaan,… heerlijk om te volgen bij een lekker getapt Cristalleke. Ook neerslachtige dingen komen boven. Een man passeert en ziet er sukkelachtig uit. De reactie van de terraszitters is in die zin dat men stelt zo niet te willen eindigen. Uitgebreide uitleg volgt hoe dat moet geregeld worden bij het stadsbestuur…. Vrije wilsbeschikking over het einde van je dagen, een keuze die zo bepalend is maar soms niet wordt gedragen door de kinderen of kleinkinderen.

Eigenlijk prachtig om te zien hoe zo’n gemeenschap zich ventileert als ze in de schaduw zit, een fris drankje kan nuttigen, kortom zich echt ‘thuis’ voelen!


Geniepig

Je komt ook andere verhalen tegen : een van mijn oudere buurvrouwtjes deelt haar liefde en leven met haar hond, die ze, mag normaal niet, af en toe eventjes loslaat van zijn leiband. Een buurman begint op haar te schelden, dreigt met de politie in te schakelen,… kortom een gemene tirade van iemand die waarschijnlijk niet veel normen en waarden heeft meegekregen. Iets gewoon vertellen zou toch nog moeten kunnen hé: dat wit-zwart denken is diepgeworteld bij de mens in de straat. Het zijn ook dikwijls van die types die zelf geniepig de kak van hun hond laten liggen, eens snel rondkijken, niemand te zien en door… Het trekt op niets, totaal asociaal gedrag. Het ergste is dan nog dat, als ze op heterdaad betrapt worden, dat ze achteraf de schuld steken op de politiek en de politie. Dat mensen eens leren om goed na te denken vooraleer iets te doen of net niet te doen.


Zwart/Blank

Dat kortzichtig denken hoor ik meer en meer op het terras. Het gaat ook weer over alles wat ‘vreemd’ is om dat in een hokje te duwen. Een getinte huidskleur is voldoende om verhalen te vertellen die voorzien zijn van alle zonden van Israël. Bijna of er bij de ‘normalen’, die blanken dus, alles zo’n rozengeur en maneschijn is. Wat te vertellen over die geniepige drugsdealers, ros, blond, kortom van ‘hier’, die het leven van anderen echt voor eeuwig kapot maken, enkel om zich te verrijken of om zichzelf te voorzien van die vuiligheid. Laat ons daar eens meer over nadenken. Wat is het beeld dat je krijgt van halfzatte ‘blanken’ die voor een ‘dagwinkel’ alcohol drinken en na een tijdje de burgers aanklampen. Daar zie je geen ‘vreemden’ bij…. Vind je dat ook niet bedreigend? Vind je dat normaal?


Oost-Europese vrouwen

Vreemd is zeker niet steeds goed maar ook niet altijd slecht. Wat zouden we doen in de bouw, in het onderhoud,… zoveel sectoren die zonder die ‘aangespoelden’ niet meer kunnen werken. Het is inderdaad raar en soms wat beangstigend als men vreemde talen hoort, geen enkel aanknopingspunt vindt met het Nederlands. Wat is er echter mooier dan iemand met een exotisch uiterlijk en die goed Nederlands horen praten? Denken we maar aan die (dikwijls mooie) Oost-Europese vrouwen die met een sappig accent vragen hoe het met je gaat. Heerlijk toch, hét bewijs dat die mensen echt geïnteresseerd zijn om hun leven hier verder uit te bouwen en een meerwaarde willen leveren aan ons land.


L’histoire se répète toujours!

Dat sommige politici de burger enkel eng willen laten denken en ons op een spoor van haat willen zetten, niet vertellend dat vorige eeuw ook van die predikers miljoenen mensen hebben gedood. Dit houdt echt geen toekomst in voor onze (klein)kinderen. Kortzichtig door de bocht gaan is dus niet de kortste tocht naar een langetermijnvisie. Verre van… Ik hoop echt dat die 25% van de bevolking gaan inzien hoe gevaarlijk die ideeën zijn. L’histoire se répète toujours! Stel je maar voor dat zo’n opgestookt heethoofd een wapen neemt en begint te schieten op wat hij of zij denkt dat fout is. Je moet zelf of je familie maar eens toevallig op het verkeerde moment op de foute plek zijn terechtgekomen. De verantwoordelijkheid van die politiekers is verpletterend maar wordt door henzelf onder de mat geveegd. Wij als burgers moeten slimmer zijn en niet in deze val lopen.


Foto is van Tim Dirven

1.004 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page