top of page

Opinie: De nieuwe adem van de cd&v ruikt steeds minder frisMet een dodelijke blik van frustratie sabelde Ingrid Kempeneers de uit de fractie verbannen Veerle Heeren afgelopen gemeenteraad neer. Haar daaropvolgende woorden vlogen als duizend scheermesjes richting de ex-burgemeester.


"Dat ze het nu maar uitlegt hè", sneerde Kempeneers vlijmscherp richting Heeren. Die schrok zich een hoedje. Te laat binnengekomen, haar jas nog aan, moest die meteen aan de bak. Hoe zat de financiering van 350.000 euro bestemd voor de renovatie van het Scoutslokaal te Velm in 2016 in elkaar en wat wist ze ervan. "Volgens mij was dat een doorgeeflening van de stad aan het kerkfabriek", zei ze weifelend terwijl haar stem net niet brak. Weg was de zelfvoldane zekerheid van weleer. Haar collega's van haar eigen partij en de meerderheid keken haar vijandig aan. "Heeren maakt geen deel meer uit van de Truiense cd&v-fractie", vertelde Ingrid Kempeneers me een dag eerder al. "Officieel misschien nog wel, maar voor ons niet meer. We praten er niet meer tegen."


Chirurgische snelheid

Ook de Truiense liberalen hebben er duidelijk hun buik van vol. "Die achterkamerpolitiek van de cd&v in het algemeen en Heeren en Vandijck in het bijzonder sleurt ons straks nog allemaal de afgrond in", vertrouwde Pascy Monette mij afgelopen zaterdagmiddag toe van achter zijn fruitkraam. De N-VA van Dauw en, verrassend, een prima binnengekomen Deltour is dan weer enorm gefocust en rijdt de ene na de andere foutloze rit. Transparant, zakelijk, beredeneerd en empathisch. Wat een verademing. Zelf de X-strapatsen over Gaza van hun ondervoorzitter Roberto Franco, wat overigens doorgaans een sympathiek man is, sneden ze op een zondagvoormiddag met een chirurgische snelheid weg. Meteen aan de deur gezet. Over tot de orde van de dag.


Politieke hygiëne

Die chirurgische efficiëntie valt bij de Truiense christendemocraten nauwelijks te bespeuren. De Truiense cd&v worstelt als een belegen kooivechter op zijn retour met de beloofde nieuwe wind van haar kopvrouw. Zo is er een nieuwe voorzitter, maar die bestaat erin te zeggen dat hij zijn naam liever niet bekend wil maken. Is me dat een primeur zeg. Ook nu er een nieuwe financieel directeur moet aangesteld worden, er zouden 24 kandidaten zijn, staat er een prominent cd&v-bestuurslid tussen de 23 andere kandidaten te blinken. Van politieke hygiëne gesproken. En zijn ze eindelijk van iemand als Bert Stippelmans verlost geraakt, staat die zijn offspring al aan de oranje deur te kloppen om zich kandidaat te stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Je zou er voor minder de brui aan willen geven.


Zattemansklap

Van het Vlaams Belang horen we in Sint-Truiden tot dusver weinig tot niets. Vraag is of die dat überhaupt nodig hebben. WOW zit nog in zijn caféfase moedig een programma in elkaar boksend. Maar die mogen nu stilaan wel op kruissnelheid komen tenzij ze mikken op de gemeenteraadsverkiezingen van 2030. Dan zitten ze ongeveer op schema. Groen zit nog steeds te flirten met WOW. Vooruit kan dan voorlopig weer de beste papieren voorleggen. Er is daar een sterke lijst in de maak. Met Le Greco en Vangrieken. Nijssens en misschien wel Breesch. Toch opletten dat ze daar net als Conner Rousseau niet gaan struikelen over zattemansklap.

1.982 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Zou Sint-Truiden dan toch het Palermo aan de Cicindria zijn?

Like
bottom of page