top of page
  • Foto van schrijverTRUdocs

Opnieuw veilig reizen binnen EU? “Certificaat moet reizen vergemakelijken, niet bemoeilijken”Vandaag staat het Digitaal Groen Certificaat - of ‘EU Covid-19 Certificaat’ volgens een nieuw voorstel - op de agenda van het Europees Parlement. Na het debat van deze ochtend volgen de stemmingen. Het Parlement brengt enkele belangrijke wijzigingen aan in het Commissievoorstel die de veiligheid, vrijheid en privacy van onze burgers moeten beschermen en garanderen.


“Opnieuw vrij en veilig in de EU kunnen reizen en werken: dat is waar we allemaal naar verlangen en van dromen", zegt het Truiense Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe). "Bovendien heeft onze economie het dringend nodig, want onze zelfstandigen en de toeristische sector zijn keihard geraakt. We moeten er echter over waken dat het certificaat dat dit mogelijk zal maken, geen ongelijkheden en onnodige belemmeringen creëert. Zo benadrukken we dat de lidstaten dit Europees certificaat weldegelijk moeten erkennen en er dus daarnaast geen bijkomende nationale beperkingen, zoals een quarantaineperiode, mogen worden opgelegd aan reizigers. Dat zou de doelstelling van het certificaat immers volledig teniet doen. Dit certificaat moet reizen vergemakelijken, niet bemoeilijken. Het certificaat komt er niet omdat we meer verplichtingen willen opleggen, maar net om meer coherentie te verkrijgen tussen de verschillende maatregelen die elk land individueel neemt. Daarnaast willen we vaccincertificaten alleen toekennen voor vaccins die werden goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap of die op de Emergency Use List van de Wereldgezondheidsorganisatie staan. Dit in tegenstelling tot de Commissie, die iedereen die is ingeënt, ongeacht het vaccin waarmee dit gebeurde, een certificaat wil toekennen. Tot slot ligt ook een naamswijziging op tafel: van Digitaal Groen Certificaat naar EU Covid-19 Certificaat. Een naam die volgens mij meer steekhoudt.”


Betaalbaarheid van Covid-tests

Op initiatief van Renew Europe werd ook aandacht besteed aan en een resolutie opgesteld over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van Covid-tests. “Alhoewel de vaccinaties tegen Covid-19 in de meeste lidstaten gratis zijn, kunnen de prijzen van de tests per lidstaat enorm verschillen. Sommige landen bieden een aantal gratis tests aan, terwijl je in Finland bijvoorbeeld voor één PCR test ruim €249 betaalt. Het zou oneerlijk zijn om het recht om te reizen alleen voor te behouden aan degenen die het zich kunnen veroorloven."

"Het vrij verkeer van personen in onze Unie is een fundamentele vrijheid waarop de EU gestoeld is. Willen we iedereen dus gelijke toegang geven tot het certificaat, dan moeten we er ook voor zorgen dat Covid-tests betaalbaar zijn.

"Daarom stellen we voor om voor elke burger een aantal gratis tests te voorzien en een tijdelijk prijsplafond in te voeren. Europa heeft de prijs van essentiële goederen al eerder beperkt, van roamingkosten tot creditcardkosten, waarom nu dan niet voor Covid-tests?”, aldus Vautmans.


Finaal akkoord op 7 juni

Na goedkeuring door het Europees Parlement, starten de triloogonderhandelingen met de Raad en Europese Commissie. Volgens de huidige planning zal het finale akkoord tijdens de plenaire zitting in de week van 7 juni worden goedgekeurd.

231 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page