De Vlaamse uitdrukking ‘boksen boven zijn/haar gewicht staat te boek als ‘iets doen wat te zwaar of te ingewikkeld is, ~ waar men niet voor toegerust is’
Nochtans is het een sport waarin de Truiense burgemeester Veerle Heeren uitblinkt. Neem nu de manier waarop ze zich profileert met het gegeven dat drie Truiense CEO’s door Trends-magazine genomineerd zijn voor 'Manager van Het Jaar 2020'. Haar fierheid en enthousiasme spat van haar FB-profiel. Ze stuurt er zelfs een persbericht over de wereld in. Tja, ik weet niet of dat zo verstandig is als je zelf aan het roer staat van een stad met 107 miljoen euro schuld en een kinderarmoedegraad van 17 procent. Maar enige zelfrelativering is de Truiense burgermoeder dan ook vreemd. “Zot van glorie”, klinkt het al eens binnen CD&V-kamers die geen ja-knikkers in hun salons dulden. Zelfs haar grootste medestanders moesten zich de ogen uitwrijven toen ze medio 2019 een steen met haar eigen wapenschild in het stadhuis op de Grote Markt liet inmetselen.
Cash betalen
Ondertussen betaalt die Truiense CD&V nu stilaan cash de prijs van Veerles burgemeesterssjerp die ze via een wurgend voorakkoord bedongen had. Laat we even uw geheugen opfrissen. De website 'Vlaanderen Kiest' had die veertiende oktober van 2018 nog maar net de woorden 'volledige uitslag' achter het icoontje van Sint-Truiden geplaatst of de tenoren van CD&V, Open Vld en N-VA vonden elkaar op een geheime locatie om de voordrachten te ondertekenen en Veerle Heeren opnieuw voor zes jaar tot burgemeester te benoemen.
Afgedaan
Maar diezelfde nacht begonnen Veerles problemen in haar eigen CD&V. Daar brak Carl Nijssens met 1.779 stemmen door tot de absolute top van zijn partij. Schepen Bert Stippelmans werd daarentegen door de kiezer afgestraft voor het leed dat de Truienaar werd aangedaan door de onvoorstelbaar slecht gecoördineerde en te dure openbare werken. Zijn voorkeurstemmen smolten met 889 stemmen weg en degradeerden hem tot een backbencher binnen zijn fractie. Stippelmans heeft zich daarna alsnog als een duivel in een wijwatervat geweerd, om van dat voorzitterschap van de gemeenteraad, wat eigenlijk een niet meer dan een bloempotfunctie is, toch maar iets te maken. Maar zowel financieel als in termen van macht sneuvelden zijn aanstormende ambities op het altaar van de politieke realiteit. In mensentaal, hij heeft afgedaan, maar wil het zoals Donald J. Trump maar zeer moeilijk inzien. Maar laat ons het bij de essentie houden.
Onzichtbare voorzitter
Voor Heeren en haar CD&V moest de calvarietocht toen nog maar beginnen. Er bleef anderhalf mandaat meer over. De nummer twee van de partij Carl Nijssens won fors en eiste dan ook terecht een zesjarig mandaat. Dat betekende dat ofwel Ingrid Kempeneers ofwel Jurgen Reniers uit de boot dreigde te vallen. Die ogenschijnlijke maandenlange impasse werd op een brute manier doorbroken. De machtstrojka van de Truiense CD&V bestaande uit Heeren, Stippelmans en de onzichtbare voorzitter Peter Borgs gingen naar hun raad van bestuur met een voordracht zonder Nijssens. Het was ook diezelfde Peter Borgs die theatraal dreigde met zijn ontslag als men Nijssens alsnog aan boord wilde houden. En het was gebeurd. Nijssens bleef achter met niets, Kempeneers en Reniers werden gesust met een schepenmandaat van drie jaar. En de Boerenbond werd rustig gehouden met een schepenmandaat voor de nobele onbekende Stijn Vanoirbeek uit Zepperen. Wanneer Kempeneers en Reniers op 1 januari 2022 zullen ontwaken, zich realiserend dat ze opnieuw tot werkmier zijn gedegradeerd, zal Veerle Heeren plots heel erg alleen staan. Maar dat zijn zorgen voor later.
Tandenknarsend
2020 werd het jaar van de Corona-crisis die Sint-Truiden in een eerste golf zoals bekend zwaar trof. In tijden van crisis voelt Heeren zich wel vaker als een vis in het water. Regerend met volmachten en zich verhullend achter digitale schepencolleges en gemeenteraden, speelde ze haar burgemeestersbonus ten volle uit. Tandenknarsend moesten haar schepenen toezien hoe ze iedereen met 'haar' veiligheidscel overspeelde en via haar vriend, de door Corona gevelde Dimitri Flossy, de sympathie van de bevolking won. Onzichtbaar, maar niet onbelangrijk: ook haar communicatiedienst werd nu ingekocht en op haar keurslijf gepersonaliseerd. Kortom, de bokser vocht en won van haar eigen digitale schaduw, wegens het gebrek aan een tegenstander, die 1,5 meter afstand moest houden. Maar gelukkig voor de Truienaren zal de crisis wellicht in het voorjaar van 2021 passeren en zullen stilaan de normale politieke wetten en zeden opnieuw gehanteerd worden.
Stomme verbazing
Ondertussen nemen andere pionnen op het Truiens schaakbord van de macht nieuwe posities in. De liberalen lieten in 2018 verstaan geen probleem te hebben met opnieuw zes jaar Heeren als burgemeester, maar gingen geen kruimel afstaan van hun 3 schepenmandaten. Ook de N-VA kreeg tot haar eigen stomme verbazing tweeënhalve schepenmandaten toegewezen. Bij de N-VA gingen Jo Francois en Jelle Engelbosch voor telkens de volle zes jaar en zal Nina Kvikvinia op 1 januari 2022 het schepencollege vervoegen.
Karakter van Vautmans Bij Open Vld komt er op 31 december van 2020 een voorlopig einde aan de carrière van neofiet Jos Pirard als schepen Middenstand en Citymarketing. Pascy Monette bestuurt voor de volle zes jaar het Zorgbedrijf ondertussen wel hopend dat zijn Leuvense advocaat het spook van het Villa Rosa-dossier kan afhouden. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog steeds.
Johan Mas en Hilde Vautmans namen elk 5 jaar voor hun rekening. Vautmans, die er in 2020 een jaartje tussen uit kneep om de evenwichten in haar partij te respecteren, behoudt Toerisme en Jeugd. Mas komt de laatste drie jaren op zijn droomjob van Openbare Werken. Met de komst van Vautmans komt de komende 5 jaar opnieuw een echt politiek zwaargewicht in het schepencollege. Het karakter van Vautmans kennende zal die niet meegaan in de adoratie van Veerle Heeren, die uit een ander vaatje zal moeten gaan tappen.
Want wanneer een superpluimgewicht de ring betreedt tegen een zwaargewicht, dreigt de K.O. Niet alleen voor haar, maar voor gans haar partij.
Comments