top of page

Stad Sint-Truiden promoot 'Maai mei niet' bij haar burgers maar in tussentijd ...


De Stad Sint-Truiden roept haar inwoners op om in de maand mei niet te maaien maar doet zelf het tegenovergestelde.


"Net als vorig jaar doen de organisatoren van Maai Mei Niet een oproep om in de maand mei het gras niet te maaien", lezen we op de website van de Stad Sint-Truiden. "Op deze manier geven we de biodiversiteit in onze tuinen een echte boost. Want door minder en anders te maaien, groeien er meer bloemen in onze tuinen en duiken er meer hommels, bijen en vlinders op. En niet onbelangrijk, minder maaien betekent minder werk, en minder afval."


Nina? Johan?

Een oproep die de stad Sint-Truiden alvast zelf niet opvolgt. Zo spotte de Truiense partijsecretaris van Groen Lode Vanhoutte een groenarbeider van de Stad Sint-Truiden die op 2 mei keurig de Vesten aan het maaien was. Hallo schepen van Natuur Nina Kvikvinia (N-VA)? "Niet mijn bevoegdheid. Daarvoor moet je bij collega Johan Mas (Open Vld) zijn", reageert Nina. "Hoort onder Stadwerkhuis en Groen." Johan? Maar schepen Mas geeft voorlopig niet thuis.


Bermenbesluit

Ook her Vlaams Bermenbesluit wordt in Sint-Truiden met de voeten getreden. "Het volstaat om dezer dagen eens te gaan wandelen tussen de bloesems in Sint-Truiden en je kan op diverse plaatsen onder andere het domein Speelhof en in Bevingen op het grondgebied merken dat de bermen er al gemaaid zijn", weet raadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit). "Nochtans mag dit nog niet volgens het Vlaams Bermenbesluit van 27 juni 1984. Op heel wat plaatsen is het maaisel niet afgevoerd en klepelen zonder afvoer staat gelijk aan bemesten.

Zo te zien, is er gemaaid op het ganse grondgebied waar fietsers passeren. Maar ook dat mag niet, enkel op die plaatsen waar de verkeersveiligheid echt in het gedrang komt, bijvoorbeeld in bochten en/of kruispunten waar de zichtbaarheid te beperkt is. En dat allemaal ten koste van de fauna en de flora. Als ik informeer bij de stadsdiensten, wordt er als het ware uit de lucht gevallen. Nochtans verneem ik informeel dat het maaien door een private firma gebeurt, die dan ook een formele opdracht moet gekregen hebben."


Foto van Lode Vanhoutte

839 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page