top of page

Stad zet natuurreservaat te koop zonder dat ze het weetMet al die orkanen, droogtes en overstromingen is onze natuur overal uit haar hengsels aan het schieten. Dat loopt slecht af, we moeten ons gedrag grondig veranderen. "Wat zou het", zegt schepenbank ten stadhuize, wij drammen gewoon verder."


Dat Trudo-nulliteitsstad met de natuur geen sikkepit inzit is bewezen: achter het spoor, beton,

het 'Park Nolens', tegen de grond en beton en, tot overmaat van ramp, nu dreigt Gelinden een betonoorveeg te zullen krijgen. Nochtans is die deelgemeente een prachtig natuurreservaat rijk. Daar niet ver van af heeft Heers ook een machtig groot reservaat. Het drama is dat de 'Welkomstad Sint-Truiden' eigenares is van de braakliggende grond tussen die twee reservaten. Het is 'Peter Groen Vandam' die de alarmklok luidt. De man is eerlijk, hij heeft het goed voor met de natuur. Hij eist dat die braakliggende grond een verbinding moet vormen tussen de twee reservaten. "Dan maken we op die manier het allergrootste natuurreservaat van Zuid-Limburg!" zo stelt hij. Een echte rijkdom, een toeristisch trekpleister en een zegen voor de natuur: vogels, luchtzuiverende bomen en waterdoorlaatbare grond.


Te koop

Maar de 'veelkoppige driftkikker van op het stadhuis' geeft de moedige-én verstandige-

Vandam een hautaine stamp tegen z'n broek: "Die grond zetten wij te koop", orakelt 'Welkom'. "Geld, dat moeten wij hebben, de boetes en de processen brengen niet genoeg op.

"De natuur, dat is uw domein, Vandam, en gij hebt toch niets te zeggen." Maar nu komt het. Ga zitten, ge gelooft het niet. Peter zei me letterlijk: "Het was wel zeer triestig dat

geen enkele schepen wist welke grond ze verkopen. Ik doe elke keer de moeite om ter plaatse te gaan kijken wat er te koop wordt gezet, zodat we weten wat er loos is. Ongelooflijk

dat ze zo maar iets verkopen zonder te weten hoe waardevol het is."


Tegen de Goden

We kunnen er niet bij: hoe kan het dat gans Groot-Sint-Truiden voor het behoud van de natuur kiest en dat alle sterrenwichelaars van de schepenbank juist het omgekeerde doen.

Nog Vandam: "we moeten de natuur behouden en uitbreiden." Nogmaals: "Tegen de domheid vechten de Goden niet!'


1.403 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


misschien kan men zorgen voor een paar ecoducten tussen beide reservaten ? Is er een gespecialiseerde grondmakelaar in de zaal ? Met een paar gerichte vòòraankopen kan die er zelfs nog geld aan verdienen. Voor de zieltogende stadskas uiteraard.

Like
bottom of page