Stadscampus van Asster gaat er in 2025 helemaal anders uitzien



Steeds meer mensen worden geconfronteerd met complexe geestelijke gezondheidsproblemen. Om op deze stijgende zorgvragen een innovatief, kwalitatief en modern antwoord te bieden, zal Asster op campus stad aan de Truiense Halmaalweg 2 een groots nieuwbouwproject van meer dan 42 miljoen euro realiseren tegen eind 2025.


De Vlaamse Regering heeft voorjaar 2021 beslist om 30 miljoen euro VIPA-middelen per jaar te investeren voor infrastructuurwerken van ziekenhuizen, waarvan 7 miljoen voor de psychiatrische ziekenhuizen. Het unieke en innovatieve nieuwbouwdossier dat Asster heeft klaar gestoomd, is recent goedgekeurd door de Vlaamse regering. Dit impliceert dat er jaarlijks 1,4 miljoen euro voor Asster wordt voorzien. Hiermee zal Asster op campus stad een nieuwbouw van meer dan 42 miljoen euro realiseren, wat naar de normen van een psychiatrisch ziekenhuis gigantisch en uniek is


Ingebed in de buurt

"De belangrijkste investering in de psychiatrische ziekenhuizen gebeurt in Asster, voor maar liefst 42 miljoen euro", vertelt Vlaams Minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). "Het bouwproject van Asster is een mooi voorbeeld van het psychiatrisch ziekenhuis van de toekomst en waar we met het Vlaams beleid naartoe willen. Het ziekenhuis zal nog meer ingebed worden in de buurt, familie en vrienden kunnen beter betrokken blijven via nieuwe bezoekersruimtes en rooming-in. Met de nieuwbouw van 106 bedden en 4 dagplaatsen en deze innovatieve aanpak kunnen we een antwoord bieden op de steeds complexere zorgnoden, bij crisis- en in situaties van gedwongen opname. Het is een zeer goede zaak voor Limburg dat we dit kunnen waarmaken.”



Nieuwe ingang Asster campus Stad

De hoofdingang van Asster campus Stad zal op termijn komen op de Ziekerenweg, in het verlengde van de Olympialaan. Het landmarkgebouw, dat gelegen is aan de ingang, zal een centrale plek krijgen op de campus. In dit middelhoge torenvolume worden diverse functies gestapeld. In de sokkel is het centraal onthaal en een duplex restaurant opgenomen voor medewerkers, patiënten, bewoners en hun families, maar ook voor buurtbewoners of bezoekers. In de bovenliggende bouwlagen zijn administratieve en ondersteunende functies opgenomen. Aan de 4 zijden van het gebouw is er telkens een andere belevingswaarde. Aan de voorzijde is het onthaalplein met spiegelvijver. Aan de zijkant de kloostergang die de landmark schakelt met de historische gebouwen van de kapel en het klooster. Ter hoogte van de kloostermuur is er een zongericht terras voor het restaurant en aan de Ziekerenweg is er een klein ceremonieel kloosterpleintje. Het oudste gedeelte van het klooster en de kapel worden gerestaureerd.


Nieuwbouw voor vier afdeling met in het totaal 106 bedden

Naast het landmarkgebouw zal er voor vier afdelingen met in het totaal 106 bedden een moderne, aan de meest recente inzichten aangepaste nieuwbouw gerealiseerd worden met onderliggend een ondergrondse parking. Het is een toekomstgericht, uniek en innovatief concept waarbij zeer acute afdelingen met elkaar verbonden worden door een zorgstraat met een centrale blok, los van de afdelingen, waarin de ontvangstruimte voor de gedwongen opnames voorzien wordt, evenals de Intensive Care-units (studio’s waar 1 op 1-begeleiding geboden kan worden) en afzonderingskamers. Daarnaast worden er enkel éénpersoonskamers gebouwd die naar buiten gericht zijn, zeer comfortabel zijn (hotelkamers) en wordt er ingezet op aparte ingangen voor iedere afdeling voor patiënt en familie. Er zullen op de vier afdelingen groene, toegankelijke patio’s voorzien worden, ... Dit innovatieve bouwconcept houdt rekening met de nieuwste richtlijnen inzake vrijheidsbeperkende maatregelen, inzichten qua rooming-in waarbij familie of vrienden kunnen inslapen en safegardens. Het bouwconcept is ontzettend vernieuwend, maar tegelijk noodzakelijk om de toenemende druk van de gedwongen opnames, evenals de toename van de complexiteit van de problematieken en de stijgende agressie het hoofd te kunnen bieden.


Mensgerichte zorg

“We zijn ontzettend verheugd dat we deze nieuwbouw kunnen realiseren", zegt een fiere algemeen directeur Bert Plessers. "Het stelt ons in staat om onze resterende drie- en zelfs vierpersoonkamers uit gebruik te nemen. Dit unieke en innovatieve bouwconcept staat volledig in teken van mensgerichte zorg door aparte ingangen voor patiënten en familie, mogelijkheid tot inslapen van naasten, individuele comfortkamers met uitzicht naar buiten, aparte ontvangstruimte voor mensen in gedwongen statuut met respect voor privacy, … We maken, met dank de Vlaamse overheid, infrastructureel een gigantische inhaalbeweging die tegelijk ook noodzakelijk is om de veiligheid van onze patiënten, medepatiënten, maar ook van onze gedreven, betrokken en enthousiaste medewerkers te blijven garanderen.”

358 keer bekeken0 reacties