top of page

Update: Hoe het Poupehan van Ingrid Kempeneers de cd&v opnieuw levenskansen geeft

Bijgewerkt op: 30 jun.Opgejaagd door zijn existentiële twijfel, koos de 65-jarige Ludwig Vandenhove in HBVL afgelopen vrijdag voluit voor de aanval. Ondertussen knoopt Ingrid Kempeneers in Middelkerke belangrijke gesprekken aan met lijstduwer Filip Moers


De oorverdovende stilte na het interview op vrijdag, was veelzeggend. Partijgenoten kregen de marsorders om niet met het interview uit te pakken. Zeker niet te lopen 'jannen'. En al zeker niet op sociale media. In de kampen van de andere partijen trilden de smartphones roodgloeiend. Slapende krachten werden opnieuw wakker. "Toch weer niet Vandenhove", klonk het plots paniekerig.


Grote Kuis

Want laten we wel wezen. Vandenhove heeft het tot nu toe schitterend gespeeld. Surfend op de schandalen werpt deze 'Soldaat van Rood' zich op als een rots in de branding. "Ik wil nog eens burgemeester worden, alleen al maar om op dat stadhuis grote kuis te houden. Met ijzeren hand opnieuw orde op zaken stellen. Die na mij komt, mag mij bedanken", liet Vandenhove zich nog niet zo heel lang geleden aan mij ontvallen. Men weze daar gewaarschuwd.


'Losgeslagen Brulboei'

Maar met minstens twee voorakkoorden op zak. Eentje al heel zeker met Open VLD is de man quasi zegezeker. Opgelet cd&v, Open VLD en N-VA want Vandenhove durft al eens op aangegane afspraken terug te komen. Ook hier weze men gewaarschuwd. En dat alles is doorgesproken met de provinciale, laat staan nationale partijleiding, daar twijfelt Trudocs heel hard aan. De signalen die we daar opvangen zijn van een heel andere orde waarbij het woord 'losgeslagen brulboei' het dichtst in de buurt komt. En dan blijven we nog beleefd.


Keiharde Campagne

Maar Vandenhove weet als geen ander dat om de sjerp straks te kunnen omgorden, er nog een heel felle strijd moet geleverd worden. Het zal er bij wijlen zeer bitsig aan toegaan onder Trudo's abdijtoren. In het licht hiervan was de oproep van de echtgenote van Vandenhove aan Trudocs om het allemaal toch wat 'menselijk' te houden eerder pathetisch en op zijn minst hypocriet. Als er in Sint-Truiden één bikkelharde nietsontziende politieke vechtjas is, dan wel Ludwig Vandenhove. Net die eigenschap die hem in deze keiharde campagne geen windeieren zal leggen en naar een overwinning doet afstevenen. Schoonheidsprijzen zijn niet aan de man besteed.


They're back bitches!

Qua lijstvorming valt vooral op dat er naast Laurens Gilen en Marc Le Greco weinig nieuws onder de zon is. Vandenhove zweert dan ook bij het credo van de gemeenschappelijke actie: "Partij, Vakbond, Mutualiteit". Dat en zijn 'alte kameraden' Moers en Vangrieken. They're back bitches! Wat de Truienaar zal krijgen, is dan ook socialisme zonder franjes in zijn meest onversneden, eerder ouderwetse vorm.


in picture: Met Bollywood-precisie verandert bier in water


Middelkerke

Wat Poupehan was voor wijlen Wilfried Martens was (in de Belgische politiek is het dorpje Poupehan vooral bekend omdat Fons Verplaetse, de voormalig gouverneur van de Nationale Bank van België, er een buitenverblijfje had. Tussen 1982 en 1987 werd er onder leiding van toenmalig premier Wilfried Martens in het geheim en en petit comité onderhandeld nvdr.) is Middelkerke voor Ingrid Kempeneers. Ingrid en haar vriend Pieter hebben er een appartement en, noblesse oblige, Filip Moers houdt er een stacaravan op na. Onder hun viertjes wordt er aan het zeetje regelmatig in de goede rode traditie een stevige pint gedronken. Zo ook afgelopen weekend. Met Moers als lijstduwer wordt dit kanaal voor Ingrid Kempeneers die in het eerste voorakkoord Vooruit - Open VLD - N-VA wil inbreken, nu van groot belang. Ze heeft nu een gesprekspartner in de cockpit van Vooruit. Jarenlang brombeerde Moers dat hij de politiek voor bekeken hield, maar met de overwinning in zicht ruikt hij nu toch een kans. Vandenhove was er wel als de kippen bij om in HBVL te stellen dat Moers noch Vangrieken in het college zouden zitten. "Een eerder spijtige uitspraak", reageert Moers aan Trudocs.


Bier in water

Er zijn nog maar twee mogelijkheden waarbij zijn avontuur kan mislukken. Vooreerst: het voortschrijdend inzicht van Open VLD, cd&v en N-VA dat het misschien toch maar beter is om door te pakken en in VDH een gemeenschappelijke vijand te zien. Een tweede mogelijkheid van falen is hijzelf. Op de foto bij dit stuk heeft een goedbedoelende en bemoederende Pritty Kaur de glazen bier in water veranderd. De vraag is of de man zichzelf straks in de hand kan houden. Want zelfs de best gestuurde AI kan de foto van aan diggelen hangende zijspiegels straks niet weggommen. On verra ...

1.852 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page