top of page
  • Foto van schrijverTRUdocs

Straatverlichting op het Begijnhof: van nu tot toen, van led tot gasverlichting.Uit een grondige analyse van oude foto’s heeft Guy Plevoets, voorzitter van het Begijnhof Buurtcomité ontdekt dat de oudste straatlampen van het begijnhof brandde op stadsgas. Nadien volgden 4 types elektrische lampen. Het eerste type waren kleine, fraai versierde hanglantaarns.


Op het begijnhof woonden indertijd vele fruitleurders die regelmatig met hun vrachtwagen tegen zo’n lamp reden. Daarna volgden de lamparmaturen die boven op een staander waren bevestigd. Deze lantaarns werden door de “vakschool” gemaakt en bleven decennialang in gebruik. Rond 2004 verschenen de eerste moderne lampen. Deze werden in 2019, bij de heraanleg van de straten op het begijnhof, vervangen door ledverlichting. Het is de bedoeling dat deze ledlampen in de toekomst automatisch dimmen wanneer er geen volk op straat is.


De foto’s uit de archieven van Achille Thijs, Willy Ilsbroeck en Rita Arits worden van 24 april tot 24 juni gepresenteerd in een wandeltentoonstelling rond de kerk


349 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page