top of page

Stukgeslagen dromen



Dat natte druilerig weer, Tiba en ik tegen ons goesting naar buiten, de stad in, beschutting zoeken kort bij de huizen en de winkels, shops die voor een stuk leegstaan…


Als ik me in het hoofd zou steken van de voormalige uitbaters, kan ik diverse dingen en redenen om te stoppen tegenkomen. Het gaat in veel gevallen over ‘stukgeslagen dromen’, mensen die met een groots idee hun spaarcenten hebben aangesproken, dikwijls ook met hun bankier zijn gaan praten en daar nog wat extra geld hebben kunnen vastkrijgen. Moeten stoppen, vechten tegen de bierkaai, soms het gevolg van verkeerde inschattingen en dromen die niet realistisch waren toen ze begonnen met hun zaak. Dit doet ook pijn aan hunzelf maar ook aan hun gezin, de vriend(in),… Het gaat dus veel verder dan het puur financiële.


Gaten

Het gevolg is ook dat er ‘gaten’ ontstaan in het aanbod voor de consumenten maar ook gaten in het straatbeeld wat dan weer niet attractief is voor onze stad die natuurlijk een deel belastingen niet kan innen. Het gaat ook het aantal bezoekers aan onze Vurige Stede doen verminderen, want dan weer de kettingreactie is op de winkels en de horeca die wel nog actief zijn.


Masterplan

Kan ons bestuur hier iets doen? Grote vraag en een niet zo gemakkelijk antwoord te vinden.

Vooreerst kan de stad wel zorgen voor een vriendelijk onthaal- en fiscaal klimaat om nieuwe handel aan te trekken. Zomaar erop los schieten en zomaar elk type van handel toelaten is zeker geen oplossing. Vertrekkende van een goed masterplan is de beste optie. Ik weet eerlijk gezegd niet of men daar reeds werk heeft van gemaakt. Als ik even terugdenk aan mijn gesprek* met Nico Noppen, de voorzitter van onze marktkramers, weet ik dat zij wel een strikte regel volgen, met name dat ‘food’ max. 40 % van het marktaanbod mag uitmaken. Textiel en andere zaken krijgen dus hun kansen om actief aanwezig te zijn op de wekelijkse markt.


Stationsbuurt

De stad zou bvb kunnen stellen dat het aantal nacht- en zogenaamde ‘dagwinkels’ beperkt worden. Een positief klimaat creëren om gespecialiseerde zaken aan te trekken gaat extra kopers naar Sint-Truiden kunnen lokken. U zult het misschien ook reeds gezien hebben maar de concentratie van meer zwakkeren in onze maatschappij ligt recht evenredig met de aanwezigheid van winkels waar gekoelde dranken worden verkocht en waarbij de dadelijke consumptie op de stoep plaatsvindt. Mensen drinken goedkoper dan in een café, worden soms zat, creëren ruzie met voorbijgangers,… kortom het is een sfeer die stilletjes aan de vroegere fijne sfeer naar de Filistijnen helpt. Dan spreken we nog niet over het drugsverbruik en de verkoop ervan. Denken we maar aan onze stationsbuurt wat ondertussen een echte hel aan het worden is voor de bewoners die er wonen. Het is niet meer leuk om daar te leven, de waarde van de huizen en de appartementen zakt zienderogen, het onveiligheidsgevoel groeit in stijgende lijn.


Diepe drugkuil

Het feit dat we een sterk sociaal weefsel hebben in onze stad is daar natuurlijk ook niet vreemd aan. Mensen die Sint-Truiden hebben leren kennen als een ‘zorgstad’ blijven dikwijls bij ons ‘hangen’ om hun leven verder uit te bouwen. Voor velen lukt dat maar er zijn ook die terugvallen in de diepe drugkuil waar ze nog moeilijk uit geraken. Zo zie je maar dat een consequent beleid van ons bestuur er op middellange termijn kan voor zorgen dat de hevige drugsproblematiek die we in onze stad moeten ondergaan, voor een groot gedeelte kan worden opgelost. Blijven duwen op dezelfde knop, een positief beleid doorvoeren om het aanbod van winkels meer divers te maken, gaat geen plaats meer geven voor een ‘verrotte omgeving’.


Beu

Deze coalitie of de volgende die vanaf 2025 de scepter mag zwaaien, het is een thema dat onze medeburgers ook ondervinden als erg hinderlijk. Helpt het om bordjes te zetten op de ‘Veisder’ dat alcoholverbruik niet mag als er omzeggens geen controle is ? Hoe verklaart men anders de zoveel blikjes Carapils en andere verpakkingen onder, naast en op de zitbanken? Welke burgers, voornamelijk dames, durven vanaf valavond nog alleen te gaan wandelen op de Veisder? Het zou niet mogen, die etterplekken moeten verdwijnen. De burgers is dit echt beu.

1.415 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page