top of page

Truiense cd&v torpedeert Nicaragua-comité"Ontzettend fier ben ik op de vrijwilligers in ons Nicaragua-comité die de stedenband ontwikkelingssamenwerking al zovele jaren mee mogelijk maken". Aan het woord is Jurgen Reniers (cd&v) in 2017. Begin deze week op de gemeenteraad toen zijn partijgenoot Stijn Vanoirbeek het Nicaragua-comité torpedeerde, diezelfde Reniers: "Andere plannen werden wat opgeschoven". Het kan verkeren ...


"Als gemeentebestuur maken we met deze stedenband ontwikkelingssamenwerking wat zichtbaarder en tastbaarder voor onze bevolking", zegt een bevlogen schepen Jurgen Reniers (cd&v) in 2017. "Deze jongeren beleven nu een ervaring die hen een andere kijk zal geven op het leven hier en ginder. Zelf was ik er ook al twee keer de voorbije jaren en je komt er zoveel rijker van terug. Volgende maand leggen we aan de gemeenteraad opnieuw een meerjarenplan voor van 5 jaar om samen met onze zusterstad ginder, Nueva Guinea, in te zetten op duurzame landbouw en ecotoerisme om zo ook in te zetten op de bestrijding van armoede ginder. Maar de vriendschapsbanden die deze stedenband al heeft opgeleverd zijn minstens zo belangrijk en intens."


Vandaag klinkt het anders: "Andere plannen werden wat opgeschoven" En wanneer zijn partijgenoten Stijn Vanoirbeek en Raymonde Spiritus de stedenband naar de slachtbank brengen, zegt Reniers geen woord. The sound of silence. Weg principes.


In de steek laten

"Want er is een dictator aan het roer. Instabiel daar", weet schepen Stijn gehuld in een gezellige kersttrui. Inderdaad, in de schaduw van de oorlog in Oekraïne voert aan de andere kant van de wereld de Nicaraguaanse president Daniel Ortega de repressie in zijn land genadeloos op. En dan? Laten we die mensen van onze zusterstad gewoon in de steek? Precies nu moet je jouw zus steunen, denk ik dan. Organiseer hier iets met onze jongeren. Leer hen verontwaardigd te zijn. Leer hen dat internationale solidariteit belangrijk is. Linkse prietpraat? 'Denkt ge nu echt dat iedereen die met internationale solidariteit bezig is, ne sos of ne groene is', wees de liberale wervelwind Christina Vreven mij nog niet zo heel lang geleden terecht. "Sint-Truiden moest zich schamen wanneer ze de mensen van Nueva Guinea in de steek laten." Haar grootvader Freddy glimlacht.


Oorverdovende stilte

Gelukkig hebben we toch wat verstandige mensen in onze gemeenteraad zitten, denk je dan. Gert Stas, de zelfverklaarde Che Guevara van de Truiense gemeenteraad, gaf geen kik. Te druk bezig zich salonfähig te maken bij om het even welke partij waar hij maar schepen kan worden. 'Anders stop ik ermee.' Ook de liberale numero uno Hilde Vautmans, die ooit op de barricades stond tegen vrouwelijke genitale verminking van meisjes in Mali, Guinee en Sierra Leone, zweeg in alle talen.


Foei. De Truiense gemeenteraad zou zich moeten schamen. Uitgezonderd Peter van Dam die terecht tussenkwam en zijn betoog eindigde met de woorden: "Stijn, dit had ik niet van u verwacht."

1.641 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page