top of page

Truiense meerderheid brokkelt verder af maar grootste oppositiepartij kan het niet ten gelde maken

Opinie

De terugkeer van Jelle Engelbosch (N-VA) naar het peloton van de gemeenteraad en de afscheuring van Carl Nijssens (ex-cd&v) en Luc Withofs (ex-Open Vld) maken dat de Truiense oppositie er vandaag helemaal anders uitziet dan in 2018.


Een en ander werd afgelopen gemeenteraadszitting pijnlijk duidelijk toen het voorstel van Luc Withofs (ex-Open Vld) om twee uur gratis te parkeren naar Bilzens model maar liefst 15 stemmen achter zijn naam kreeg. De oppositie rukt op in de Trudo-stad.


Vriend en vijand

Te weten er zijn 35 zetels in de Truiense gemeenteraad. Het voorstel van het gemeenteraadslid dat de helft + 1 van de gemeenteraadsleden achter zich kan scharen, wordt aangenomen. Met 18 stemmen dus. Vandaar dat er coalities gemaakt worden. Zo had de N-VA, Open VLD en cd&v met 7 + 7 +10 = 24 zetels een ruime meerderheid tegen 10 zetels van Vooruit en eentje van Groen. Maar nu komen daar dus Withofs en Nijssens bij en verwonderlijk stemt ook Engelbosch tegenwoordig al eens mee met de oppositie. Zijn kritische stem over het parkeerbeleid verraste vriend en vijand en herinnerde aan het stevige en verfrissende oppositiewerk van Engelbosch van voor 2018. Vandaag kan de oppositie dus klimmen naar 14 zetels terwijl de meerderheid afbrokkelt naar 21 zetels. Nog ruim genoeg maar succesvol oppositiewerk kan soms aanstekelijk werken bij uitgebluste backbenchers die zich ook al eens willen laten opmerken.


Probleem bij Vooruit

Want ook de kwaliteit van de oppositie neemt toe. Met de stevige debaters Engelbosch, Nijssens en Van Dam krijgt die oppositie plots een krachtige stem. Gedaan met het eerder monotone gehakkel van Gert Stas (Vooruit) die weliswaar een dossier tot in de puntjes kan voorbereiden, maar faalt in het brengen ervan . Vooruit zit dan ook meteen met een stevig probleem. Vandenhove zwijgt. 'Uit staatsmanschap', beweert die. Moers, de vleesgeworden verontwaardiging, en uitermate geknipt voor de rol van oppositieleider, ezelt sinds ze de man in 2017 ter elfder uren het partijleiderschap geweigerd hebben. De talenten van Eddy El Herboutti en Maurice Hollebeke liggen elders. 'Good Old' Johnny Vangrieken en HCV zijn op hun terugweg. Erwin Vaes rijdt zijn eigen Voorzorg-koers en heeft geen gemeenteraad nodig. Marleen Thijs ontbreekt de gave van het woord terwijl Ann Knaepen denkt dat ze in Haspengouwse boekenclub zetelt in plaats van een gemeenteraad. Tenzij Nijssens zich in de rode partij nestelt, ziet het er voor de rode broeders allesbehalve rooskleurig uit. Tenminste in de Truiense gemeenteraad. Naar verluidt is Conner Rousseau, die geen fan van Stas is, hemel en aarde aan het verzetten om Nijssens over de rode streep te trekken. Die laatste zou twijfelen.

1.070 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page