top of page

Waarom de sheriff op naaldhakken politiek Sint-Truiden nerveus maakt



Afgelopen zomer kwam burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) stevig uit de hoek met haar kordate aanpak van het stationskwartier. De ganse Truiense politieke microkosmos hapte plots naar adem.


Ze is best fier op haar geuzennaam. De sheriff op naaldhakken. Die kwam er na een zomers verjaardagsfeestje in de Gazo, waar la Kempeneers, steeds mooi opgedirkt, ook op aanwezig was. Plots kwam ze er een dakloze man tegen, en voor ze het wist werd ze meegezogen in die nachtelijke marginale wervelwind die zich in de zomer van 2023 van de Stationsbuurt meester maakte. Daar stond ze dan in het blauwe licht van de politielampen op naaldhakken. Maar ze pakte de hele zaak kordaat aan. Liet hangbankjes verwijderen, voerde een zero-tolerance beleid, dwong haar korpschef tot actie en bracht de verschillende hoofdrolspelers aan tafel. Het ontlokte journaliste Lilliana Casagrande van de krant Het Belang Van Limburg in haar editoriaal de nu bekende geuzennaam.


Tandengeknars

In de politieke wandelgangen klonk in de dagen en weken erna vooral veel tandengeknars. Zowel links als rechts. Die hadden ze niet zien aankomen. Weg was de wereldvreemde Veerle Heeren, de arrogante Jelle Engelbosch. Hier stond een echte Truiense, midden de mensen, die zich voor een keer bezig hield, met godbetert, de problemen van gewone mensen ver weg van de vastgoeddeals en obscure bouwplannen.


Subjectief onveiligheidsgevoel

En tot afgrijzen van oppositie en meerderheid pakt de sheriff door. De Roemeense nummerplaten, een doorn in het oog van vele Truienaren uit het centrum, werden getakeld of kregen een wielklem. Eindelijk, klinkt het bij de gewone Truienaar. Populisme, sissen haar collega's. Maar ze vergissen zich. Binnen de oude wallen verkleurt Sint-Truiden razendsnel, de armoede stijgt, de kleine criminaliteit wordt zichtbaar. Daklozen slapen nu al in de portalen van de Grote Markt. Dit is geen stemmingmakerij, maar realiteit. Ook al zien de vele schepenen op de boerenbuiten niet wat zich binnen de wallen afspeelt. Maar vooral, het subjectieve onveiligheidsgevoel stijgt. Oudere mensen zijn minder op hun gemak. Dat gevoel moet je niet wegspoelen met politiestatistieken, maar au sérieux nemen. Dan moet je handelen. Iets wat Kempeneers begrepen heeft, in tegenstelling tot de meeste van haar collega's die zich nog steeds uitsloven in verklaringen waarom je dat vooral niet moet doen.


Trudocs liet de foto bij het stuk maken op basis van AI door creative developer Gilles Vermeulen


1.619 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Erwin Goessens
Erwin Goessens
Nov 17, 2023

Ik weet niet wat de plannen zijn met het Technicum op Sint Gangulfus maar daar kan men misschien het Huis voor de Dakloze van maken. Ruimte genoeg.

Edited
Like
bottom of page