top of page

Waarom Positano liever zwijgt over kamer 210 waar Tom Ripley ontstond

reisverhaal


De nieuwe Netflix-serie Ripley gebaseerd op het boek 'The Talented Mr. Ripley' van Patricia Highsmith gooit dezer dagen hoge ogen in de internationale pers. Maar in het prachtige Positano aan de idyllische Italiaanse Amalfikust zwijgt men liever over de duistere avonturen van Tom Ripley.


Het was de Texaanse schrijfster Patricia Highsmith die Tom Ripley creëerde toen ze op een ochtend begin jaren 50 van de vorige eeuw vanop haar balkon van Kamer 210 van Albergo Miramare in Positano aan de Italiaanse Amalfikust, een zonderlinge man gadesloeg. Haar verbeelding sloeg op hol en ze vroeg zich af wie die man was en wat hij er zo onwennig zo vroeg op het strand liep te doen. Tom Ripley was geboren, meteen haar bekendste personage die ze in totaal in vijf boeken liet opdraven.


Van Alain Delon tot Andrew Scott

Het eerste boek waarin hij verscheen was The Talented Mr. Ripley, in 1960 een eerste keer verfilmd als Plein Soleil met Alain Delon in de rol van Tom Ripley. In 1999 werd het boek nogmaals verfilmd, deze keer door Anthony Minghella met Matt Damon als Ripley. En begin deze maand bracht Netflix een televisiebewerking getiteld Ripley met deze keer de Ierse acteur Andrew Scott als de perfide manipulator Tom Ripley. Alles is gefilmd in zwart-wit waardoor de Italiaanse landschappen, pleinen en straten op een Vogue-achtige wijze in beeld worden gebracht. De internationale pers is lovend. De kijkers smullen.Telkens kamer 210

Wie vandaag in Kamer 210 van het Albergo Miramare in de Positaanse Via Trara wil slapen, betaalt daar zo’n 700 tot in het hoogseizoen 1000 euro per nacht voor. Niet dat je er ook maar een enkele verwijzing naar de beroemde gast opmerkt. “Uiteraard kent ons familie Patricia Highsmith”, zegt Giuseppe Vespoli, de eigenaar van het Miramare. “Mijn nonkel heeft haar nog persoonlijk gekend. En ze kwam nog zeer vaak gedurende de ganse jaren 50 terug. Op één voorwaarde, het moest kamer 210 zijn. Of ik de serie gezien heb? Wel, ik ben ze nu aan het bingen. Toch wel erg bijzonder te weten dat het personage hier op ons balkon is ontstaan. Maar er actief mee adverteren? Neen, daar kiezen we liever niet voor. Behalve wanneer mensen er specifiek achter vragen, zeggen we het wel.”Verhuizen naar de rand van Amalfikust

Waarom Giuseppe er liever niet mee uitpakt, wordt duidelijk wanneer we Matteao, onze sympathieke taxichauffeur uit het nabijgelegen stadje Amalfi spreken. “Kijk, deze bochtige wegen die langs de Amalfikust slingeren waren oorspronkelijk bedoeld voor de ezeltjes die goederen van het ene kustdorp naar het andere transporteerden. Vandaag vliegen hier tourbussen, huurauto’s, SITA-bussen, Vespa’s, APE’s en fietsers over die wegen. Na Covid werd het helemaal te gek. Je walt her tegenwoordig over Amerikanen. Dit kan onze streek niet langer meer dragen. Als de ferry’s een dag niet varen, staat iedereen letterlijk stil in het verkeer. Mensen die in het toerisme werken vloeken binnensmonds, maar wie niet in het toerisme werkt heeft er meer dan genoeg van. Het is zelfs zo erg, dat de mensen uit de streek verhuizen naar dorpen en steden aan de rand van de Amalfi-kust omdat het daar opnieuw leefbaar is. Zoals in Agerola waar ik vandaan kom. Hun huizen steken ze dan weer in de verhuur bij AirBnB, wat opnieuw weer meer toeristen met zich meebrengt. Ook al onze inkopen komen van Agerola, want hier tellen de warenhuizen en restaurants gewoonweg te veel. Als de restauranthouder je kent, zal hij jou een zachter prijsje aanrekenen maar als dat niet het geval is betaal je net zoveel als de toeristen. Teveel dus. Dus neen, over Tom Ripley zwijgen we liever.”


Ripley

Thrillerserie.

Netflix, 8 afleveringen.

681 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page