top of page

Watermanager Karel Vandaele bijt van zich af: "Wachtbekkens werken zoals het hoort!"Ondanks de hevige regenval bleef het wachtbekken van Bernissem, gelegen langs de expresweg, dicht. Buurtbewoners begrepen er niets van. "Een overbelast, verouderd rioleringsstelsel en niet de Watering van Sint-Truiden is de grote boosdoener in de Stokstraat in Zepperen", reageert de dienst Watering vandaag.


"Zepperen is in twee generaties tijd volledig volgebouwd en verdient dan ook een aangepast rioleringsstelsel", steekt Watermanager Karel Vandaele van zich af. "Nu wordt bij regenweer het teveel aan rioolwater van bijna heel Zepperen afgeleid naar de Oude Beek net stroomopwaarts van de Stokstraat. Zepperen is eergisteren getroffen door een zeer uitzonderlijk zware buienreeks met als gevolg dat er een continue aanvoer vanuit de riolering naar de goed gevulde Oude Beek was. Dit gaat alsmaar vaker voorkomen en alsmaar langer duren. Dit wordt onleefbaar voor de mensen van de Stokstraat ter hoogte van de manege."


Proper en vuil water scheiden, hemelwater hergebruiken, bufferen, ontharden…

"Een langdurig overvolle Oude Beek zorgt er ook voor dat de Keelstraat niet kan afwateren", gaat Vandale verder. "Een nieuwe riolering is een werkwoord voor iedereen, ook voor de burger. Proper en vuil water scheiden, hemelwater hergebruiken, bufferen, ontharden… De Oude Beek, de Melsterbeek en de Bergbeek stromen van Zepperen naar Bernissem en verder naar Melveren… Het feit dat de Watering het water afkomstig van Zepperen bijhoudt of niet bijhoudt in Bernissem heeft geen enkele invloed op het waterpeil in Zepperen."


Werk maken van nieuw rioleringsstelsel

"De Watering heeft geen fout gemaakt bij de besturing van zijn bekkens. Ook de schuifafsluiters van het bekken op de Galgendriesbeek (Hondsberg) stonden perfect afgesteld. Er is geen schade veroorzaakt. Buffers zomaar dichtdraaien en ze veel te vlug vullen is gemakkelijk maar geen goede praktijk. Om Zepperen leefbaar te houden moet er dringend werk gemaakt worden van een nieuw aangepast rioleringsstelsel en van bijkomende buffering stroomopwaarts van de probleemgebieden."

559 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page