Geopunt Vlaanderen is de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie. Uiteraard is het belangrijk wie daar toegang toe heeft om al dan niet eventuele wijzigingen aan te brengen. Want wie dat plannetje over een zomernacht plots deed verspringen, zou wel eens in een heuse storm terechtkomen.
“Op aangeven van de buurt rond de vroegere eigendommen van de NV Spiritus in de deelgemeente Duras in Sint-Truiden, waar er een vergunningsaanvraag voor een betoncentrale is geweest en misschien opnieuw komt, heb ik hier een schriftelijke parlementaire vraag over gesteld aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Geopunt Vlaanderen beschrijft er een situatie, die helemaal niet overeenstemt met de wettelijke en decretale bepalingen inzake ruimtelijke ordening in die omgeving. Raar!
Aansluitend op de schriftelijke parlementaire vraag, heb ik nu een officiële vraag gesteld aan het college van burgemeester en schepenen van de stad Sint-Truiden wie deze wijzigingen zomaar heeft aangebracht zonder formele beslissingen van het stadsbestuur."
Beperkt aantal mensen
Minister Demir antwoordde alvast: "Ook gemeentebesturen kunnen eigenaar zijn van een geodataset en die via Geopunt publiceren (zoals bovenstaand voorbeeld van Sint-Truiden ook aantoont). Zij kunnen dus ook hun eigen datasets wijzigen en herpubliceren. Dat vergt een hoge graad van specialisme, dus binnen een gemeentebestuur zal maar een heel beperkt aantal mensen de nodige expertise en de nodige rechten hebben om dat te doen."
Geen antwoord
Die buurt tast hierover vandaag nog steeds in het duister. Zo hadden de talrijke opgedaagde inwoners van Duras op de vergaderingen van 10 juni en 22 juli in het kader van samenlevingsopbouw maar één vraag voor het Truiense stadsbestuur. "Alstublieft, wees duidelijk over de uitbreiding van JP tuinwerken met een 17 meter hoge stabilisé-centrale ter hoogte van de Kleine Vinnestraat 5. Wij vrezen voor geluidsoverlast, geurhinder en stofhinder. Komt daar nog bij, het aan-en op rijden van zwaar vervoer wat al een probleem is in de Galgestraat", klonk het unisono. Maar er kwam geen antwoord. Waarop een van de buurtbewoners rechtstond en riep: "Als dit stilzwijgen nog lang blijft aanslepen, dan sluiten we aan bij Zoutleeuw." De buurtbewoners vroegen achteraf om de verslagen, maar hebben ze nog steeds niet ontvangen. We zijn twee maanden verder. Tot zover de samenlevingsopbouw.
Paardenmanège
"We zijn echt ongerust aan het worden", verduidelijkt één van de buurtbewoners ons vandaag. "Tijdens een zomers weekend verspringt plots het plannetje op Geopunt.be (de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie voor overheidsinstanties, burgers, organisaties en bedrijven red.). Plots is dat bewuste bedrijventerrein veel groter geworden. En niemand die kan verklaren waarom. Er moet toch iemand die wijzigingen hebben doorgevoerd? Maar we krijgen geen antwoord. Dit dossier rammelt langs alle kanten. Bewoners hun eigen tuin is als groene buffer ter afscherming naar de woningen ingekleurd. Toch iets wat de eigenaar dient te doen. Zeer opmerkelijk is de omzetting van de paardenmanège van de familie in bedrijventerrein. En wie hierover durft te reclameren, wordt afgedreigd door leden van de familie Potters. Je houdt het misschien niet voor mogelijk, maar deze buurt heeft daar echt schrik van."
We vroegen ook een reactie aan de familie Potters en het stadsbestuur van Sint-Truiden, maar voorlopig zonder resultaat.
Comentários