top of page

Wie zit er in uw schepencollege?: Trudocs licht Truiense burgemeester en schepenen door


Wie vertegenwoordigt uw belangen in het Truiense schepencollege? Wie zijn die mensen eigenlijk en hoe kwamen ze er terecht? Trudocs maakt een indringend portret van elk van hen. Vandaag belichten we de Truiense eerste schepen Jelle Engelbosch (41).


In het jaar dat John Lennon voor eeuwig en altijd door Mark Chapman naar zijn Strawberry Fields wordt verbannen, verwelkomen Marcel Engelbosch en Josiane Roosen op 10 juni ter hoogte van de Zepperse fruitplantages hun eerste kindje, Jelle. Later verwelkomt het gezin Engelbosh nog een zusje voor Jelle, Katrien.


Brandstichting

Aan dat prille huwelijksgeluk komt helaas een dramatisch einde. Een moeilijke echtscheiding ligt in januari 1996 aan de basis van een opzienbarend artikel in HBVL. "De krijgsauditeur heeft zondag een beroepsmilitair uit Sint-Truiden laten aanhouden. De man wordt verdacht van brandstichting. Zaterdagmiddag zou hij een brand hebben aangestoken in een woning aan de Groenstraat in het Truiense Boutershoven. Het vuur verwoestte de trappenhal maar kon snel geblust worden door de brandweer, die door de buren was gealarmeerd. De bewoners waren op dat ogenblik niet thuis. Het onderzoek leidde naar de verdachte. Die is in een echtscheidingsprocedure gewikkeld en wilde zich wreken op zijn vrouw, die in het huis woont. De brand richtte voor meer dan een miljoen frank schade aan." Tot zover het artikel.


Mama Josiane trekt zo goed en zo kwaad als mogelijk haar plan, maar makkelijk wordt het niet. Zij zal een groot stuk van haar verdere leven een sociale woning moeten huren aan CV Nieuw Sint-Truiden. De sociale verhuurmaatschappij waar haar zoon later voorzitter van wordt. Maar zover zijn we nog niet.


Mini-onderneming

We spoelen door naar 1999. De mini-onderneming Cedeco van het Sint-Aloysiusinstituut van Zepperen maakt legale kopies van je zeldzame lp's, zorgt dat Sabam en dus de auteurs hun wettelijke rechten krijgen en verschaft de muziekliefhebber quasi eeuwenlang muziekgenot. "Bovendien hebben we een overeenkomst met Sabam voor de auteursrechten", zegt de 18-jarige Jelle Engelbosch van het zesde jaar Handel in de krant Het Nieuwsblad. "We dragen 35 frank per cd af aan deze dienst. Zo komen we aan een prijs van 399 frank per lp die rechtstreeks en volledig op cd wordt opgenomen. Wie een compilatie wil of verschillende lp's op een cd, moet daarvoor de prijs aanvragen. We zijn nog niet uit de rode cijfers ondanks een meer dan behoorlijke omzet. Dat heeft ook te maken met de hoge investeringskost. De apparatuur om de cd's aan te maken kost stukken van mensen. Maar toch zijn we ervan overtuigd dat we uit de rode cijfers komen. We hebben toch nog een viertal maanden voor de boeg, het zogenaamde tweede boekjaar." Einde citaat.


10 mei 2005: Kim Wouters (26) en Jelle Engelbosch (24) geven elkaar het jawoord op het stadhuis van Sint-Truiden. "Twee jaar geleden leerden zij elkaar kennen en het was liefde op het eerste gezicht", weet het HBVL. "Als makelaar van onroerend goed heb ik er voor gezorgd dat wij snel in ons eigen huisje zullen wonen," zegt Kim. "Nu gaan we ons bezighouden met de restauratie van hun woning."

Vastgoed

In 2007 startten Jelle en Kim met hun Truiense vastgoedkantoor Immoforum. Een vastgoedkantoor dat vanaf het moment dat hij op 7 januari 2019 de eed aflegt als eerste schepen van Sint-Truiden, zwaar onder vuur komt te liggen. Tot ieders verbazing eigent Engelbosch zich de portefeuille van Ruimtelijke Ordening toe. Een zweem van belangenvermenging zal hem tot op de dag van vandaag blijven achtervolgen. Zijn coalitiepartner CD&V zal hem in de coulissen dan ook dwingen een keuze te maken. Op 1 januari 2021 geeft hij naar eigen zeggen zijn Immokantoor op. Echtgenoot Kim verhuist naar het SVK Land van Loon, een sociale verhuurmaatschappij waar hij zelf voorzitter van is. Ook daar zal hij bakken kritiek oogsten en uiteindelijk een klacht aan zijn been hebben. Voogdijminister en partijgenoot Mathias Diependaele, oordeelt echter na een onderzoek van Toezicht Wonen, dat hij geen fout ten gronde heeft gemaakt. Maar 'the damage is done'. De coalitiepartners kijken beschaamd en verveeld naar het allerminst fraaie schouwspel. Onhandig gespeeld? Nog wat onervaren? Te zelfingenomen? Of in financiële problemen? "Komt het niet in u op dat ik op 15 jaar immo misschien genoeg geld verdiend en geïnvesteerd heb om niks meer te 'moeten", gooit hij mij voor de voeten wanneer ik hem met dat laatste argument confronteer.


Politieke komeet

Zijn politieke carrière schiet vanuit het niets als een komeet uit de grond. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 zet de N-VA in Sint-Truiden een uitstekende score neer. Tijdens de zes jaar die er opvolgen bewijst hij als fractieleider van de oppositie zijn dossiers te kennen. Hij ontpopt zich ook tot een sublieme debater. Zowel in de gemeenteraad als op verkiezingsdebatten slaat zijn stijl à la Theo Francken aan. Maar binnenskamers regeert hij met ijzeren hand. Teveel dictatoriale trekjes leiden in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 tot een halve leegloop van zijn fractie. De populaire centrumhandelaar Olivier Gobba houdt het voor bekeken, net als twee andere raadsleden van het eerste uur. Maar desondanks een uitgelekt voorakkoord met Open Vld en CD&V kan Engelbosch mede dankzij een uitstekend televisiedebat op TVL de schade beperken. Hij verliest lichtjes maar de 17,4 procent zijn nog steeds goed voor 7 zetels. Op 7 januari 2019 legt hij de eed af als eerste schepen van Sint-Truiden. De komende zes jaar is hij bevoegd voor ruimtelijke ordening, woonbeleid, monumenten en onroerend erfgoed, stads- en dorpskernvernieuwing, inrichting publieke ruimte en stadsverfraaiing, autonoom gemeentebedrijf AGOST, toegankelijkheid, sociaal wonen en vanaf 2022 ook dierenwelzijn.


Uittredingsvergoeding

Het succes van Bart Dewever en N-VA legt hem geen windeieren. In 2014 geraakt hij vanop een strijdplaats verkozen voor het Vlaams parlement. Voor N-VA mogen Jan Peumans en Lies Jans opnieuw naar dat Vlaams Parlement. Nieuwe gezichten zijn bedrijfsleider van Damhert Grete Remen die later naar de Open Vld zal overlopen, Jos Lantmeeters uit Genk die anno 2021 de Limburgse gouverneur wordt en ... Jelle Engelbosch uit Sint-Truiden. Het orakel van Riemst Jan Peumans zal hem vijf jaar later uit het Vlaamse halfrond kegelen. Zijn nationale carrière heeft dan juist vijf jaar geduurd van 25 mei 2014 tot 25 mei 2019 om precies te zijn. Hij zal er wel nog een riante uitredingsvergoeding van 97.427 euro voor mee graaien.


Graaien

Dat lelijke woord .. graaien zal hem opnieuw in problemen brengen. "Ze dachten gezellig met de kinderen deel te nemen aan de paaseierenzoektocht in het stadspark, maar ondertussen kent half Sint-Truiden hen als graaiers", schrijf ik op 25 april 2019 in Het Laatste Nieuws . "Of hoe een foto van twee allochtone vrouwen met een zak vol chocolade kwaad bloed heeft gezet. Schepen Jelle Engelbosch (N-VA) verweet hen op Facebook een gebrek aan menselijk fatsoen en wenste hen in één adem een indigestie toe. Ondertussen heeft hij zelf een klacht aan zijn been wegens laster en eerroof en schending van de privacy."


Engelbosch ten voeten uit. Ongemeen scherp, kwetsend. Het ranzige randje opzoekend. "Ik ben niet zo met die stijl gediend", zegt Zuhal Demir (N-VA) veelbetekenend nadat ik er haar tijdens een interview in de VTM-studio's over aanspreek. De N-VA heeft aan één Theo Francken genoeg en in Limburg is Zuhal de baas. Zoveel is duidelijk.

Lelijke karaktertrekjes

Het wordt dus uitkijken welke richting Engelbosch verder opgaat. Aan zijn werkijver en dossierkennis zal het niet liggen. Vraag is, krijgt hij zijn eerder lelijke karaktertrekjes en brutaal gedrag onder controle en wordt hij een bezadigde doch steeds wat scherpe politicus. Of slaat hij verder op drift, en zal zijn partij zich uiteindelijk van hem ontdoen, wegens te onvoorspelbaar en dus schadelijk.


Que sera, sera ... Whatever Will Be, Will Be

837 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page