top of page
  • Foto van schrijverTRUdocs

Wordt de 42-jarige Carl Nijssens de nieuwe burgemeester van Sint-Truiden?



De kans dat Veerle Heeren (CD&V) aanblijft als burgemeester van Sint-Truiden lijkt met de minuut kleiner te worden. Het is nu enkel nog wachten op de loutering van dit Grieks drama. Maar wie omgordt na de val van Veerle de tricolore sjerp?


De sjerp van de Truiense burgemeester komt volgens de voordracht die op de laatste verkiezingsnacht werd ondertekend door N-VA, CD&V en Open VLD toe aan de CD&V. De kans dat die partij dat gaat verkwanselen is zo goed als onbestaande. Wie komt dan in beeld?


Bert Stippelmans

Gemeenteraardsvoorzitter Bert Stippelmans (58) maakt kans. Hij is de compagnon de route van Veerle met nog zeer veel touwtjes in handen. Denk maar aan zijn rol als gemeenteraadsvoorzitter en als voorzitter van Trupark. Ook binnen de Truiense CD&V is hij, voorlopig nog, de sterke man. Maar hij kreeg tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen een pandoering van jewelste. Zijn chaotische aanpak van de openbare werken in Sint-Truiden deden zijn voorkeurstemmen met 889 bolletjes wegsmelten en degradeerden hem tot een backbencher binnen zijn fractie. En.... ook al is hij niet voorgekropen bij de vaccinaties. Kan dat van zijn familie gezegd worden? On verra...


Ingrid Kempeneers

De 54-jarige Ingrid Kempeneers? Een optie. Deze vriendelijke en kokette dame heeft veel sympathie onder de Truienaren maar weegt ze niet wat licht om in deze turbulente tijden te besturen? Kan ze zich zetten in de grote dossiers? Vermoedelijk een risico dat de Limburgse partijtop niet durft te nemen. Over Jurgen Reniers hoeven we niet te spreken. Zijn politiek gewicht is te vergelijken met een sneeuwvlokje in april.


Carl Nijssens

Eigenlijk is de hamvraag binnen de Truiense CD&V er eentje die niemand durft te stellen. Waarom niet de van-zijn-voetstuk-gevallen kroonprins Carl Nijssens terug binnenhalen door de grote poort? De man die 1.779 stemmen binnenhaalde terwijl iedereen verloor. Niet besmeurd door enig schandaal.


Maar dat betekent ook resoluut breken met de bestaande machtsstructuur binnen de Truiense CD&V. Te weten: de nummer twee van de partij Carl Nijssens won fors en eiste in de nadagen van de gemeenteraadsverkiezingen dan ook terecht een zesjarig mandaat. Dat betekende dat ofwel Ingrid Kempeneers ofwel Jurgen Reniers uit de boot dreigde te vallen. Veerle had immers al zowat alle andere schepenmandaten verdeeld onder de N-VA en Open VLD om zich toch maar als burgmeester te kunnen handhaven. Die ogenschijnlijke maandenlange impasse werd op een brute manier doorbroken. De, tot op de dag van vandaag, bestaande machtstrojka van de Truiense CD&V gevormd door Heeren, Stippelmans en de onzichtbare voorzitter Peter Borgs gingen naar hun raad van bestuur met een voordracht zonder Nijssens. Het was ook diezelfde Peter Borgs die theatraal dreigde met zijn ontslag als men Nijssens alsnog aan boord wilde houden. En het was gebeurd. Nijssens bleef achter met niets, Kempeneers en Reniers werden gesust met een schepenmandaat van drie jaar. En de Boerenbond werd rustig gehouden met een schepenmandaat voor de nobele onbekende Stijn Vanoirbeek uit Zepperen. Nijssens werd een paria binnen zijn eigen partij. Weggehoond en gepest. Lange spijkers in zijn autobanden, vreemde annonces en meer puberaal maar zenuwslopend getreiter vielen hem ten deel.


Waarden

Maar in de politiek kan alles snel radicaal veranderen. De politieke gebeurtenissen in Sint-Truiden spelen zich vandaag af met een snelheid die zelfs de Franse revolutie zou doen blozen. Want ook Trudocs heeft Nijssens geheimzinnig zinnetje in de krant De Standaard gelezen: "Als alle informatie klopt, strookt dit niet met de christendemocratische waarden, met de ethiek waarvoor ik voor onze partij heb gekozen." Met andere woorden: Nijssens warmt zich op...


5.593 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page