top of page

Acht verhuisde knotplatanen van Grote Markt zijn vandaag stervende


De acht grote knotplatanen die in de loop van 2015 met veel tromgeroffel van de Grote markt naar het industrieterrein in Brustem werden verhuisd zijn vandaag stervende. De bomen moesten weg omdat dit niet naar de zin was van burgemeester Veerle Heeren (CD&V), die een Grote Markt zonder bomen voor ogen had.


In april 2015 voerde een delegatie van toen nog sp.a en Groen onder de noemer 'Laat staan die Plataan' nog actie tegen de intenties van het stadsbestuur om de platanen op de Grote Markt te kappen en te vervangen door bloembakken. Dat gebeurde in het kader van de herinrichting van de Markt en de uitbreiding en installatie van de uniforme horecaterrassen. "In de stad is er al weinig groen. Deze bomen staan hier al twintig jaar en groeien gratis. Een zomer- en winterbebloeming via een externe partner zal ons daarentegen zowat 100.000 euro kosten", zei sp.a-fractieleider Filip Moers toen.


in picture: Verhuis van de Platanen in 2015


Na een maandenlange discussie tussen het stadsbestuur en de oppositie over het nut van de bomen dwong de oppositie het stadsbestuur tot een oplossing voor de bomen waarbij ze niet werden gekapt maar verplant. De verhuizing naar Hangar 28 kostte de stad wel 20.000 euro. Al kwam daar uit liberale hoek net voor de gemeenteraadsverkiezingen ook wel kritiek op. "In de politiek moet je durven toegeven als je je vergist hebt. Deze open VLD zal dus opnieuw echte bomen op de markt plaatsen, niet zomaar in bakken", stelde Pascy Monette (Open Vld) in een debat naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Maar daarvan kwam niets meer in huis. Vandaag staat er dus een eenzame zilverlinde op de Grote Markt en de acht fiere knotplatanen van weleer sterven verder af op het het industrieterrein.

521 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page