top of page

“Besparen op kinderbijslag is een probleem voor Truiense gezinnen”Kwart van de Truiense gezinnen ontvangt een sociale toeslag

In zijn septemberverklaring van afgelopen maandag kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan dat het Groeipakket de komende jaren slechts met 1% zal stijgen. De eerder beloofde stijging van 2% wordt dus niet nagekomen. “Voor mensen in armoede is dit een probleem. “Cijfers van sociale toeslagen tonen aan hoe belangrijk het Groeipakket is voor heel wat gezinnen in Sint-Truiden.”


Het Groeipakket is de recentere naam voor het vroegere kindergeld. Omdat de Vlaamse regering een tekort van 1,8 miljard in haar begroting wil opvullen, kiest ze ervoor om aan de index voor de maandelijkse gezinsbijslag te morrelen. Deze wordt gehalveerd van 2% naar 1%. Het gevolg is dat de kinderbijslag tot en met eind 2024 minder snel zal stijgen. “Die ingreep lijkt klein, maar voor een gezin in armoede dat aan het einde van de maand niets overhoudt, is dit echt problematisch. Het is onbegrijpelijk dat deze Vlaamse regering weer bespaart bij de mensen uit de lagere inkomensklassen. Cijfers van de Vlaamse overheid tonen aan hoeveel Truiense kinderen en gezinnen rekenen op het Groeipakket.”


1.373 gezinnen met sociale toeslag

Cijfers van de Vlaamse overheid tonen aan dat er voor Sint-Truiden dit jaar 5.163 gezinnen met een Groeipakket zijn. 1.373 daarvan, ofwel 27%, ontvangen een sociale toeslag. Wanneer we het aantal kinderen met een sociale toeslag bekijken, merken we op dat meer dan 28% een sociale toeslag ontvangt. Conclusie: meer dan een kwart van de kinderen en gezinnen uit Sint-Truiden ontvangt een sociale toeslag en is erg afhankelijk van het Groeipakket. “Dat we in Sint-Truiden kunnen spreken over meer dan een kwart kinderen en gezinnen met sociale toeslag betekent dat het armoedeprobleem groot is en dat gezinnen erg afhankelijk zijn van het Groeipakket. De index halveren helpt deze mensen allesbehalve vooruit.”


Onbegrijpelijk

Vandenhove besluit zijn betoog met te benadrukken dat het hier om een asociale besparing gaat. “In het regeerakkoord belooft deze regering ‘aanzienlijk meer kwetsbare gezinnen gericht te bereiken’. Dat valt niet te rijmen met wat de minister-president op zijn septemberverklaring aankondigde. In tijden waarin de facturen stijgen en het leven algemeen veel duurder wordt, is dit een onbegrijpelijke beslissing.”

431 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 opmerking


Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
02 okt. 2021

De regering verantwoordt zich in deze als volgt:

"Ze krijgen niet veel meer minder, maar veel minder meer..."


Like
bottom of page