top of page

Beton achter het station

In zijn rubriek De Stoute Schoen laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden schijnen


Achter de spoorweg is de groene long plenair vol gebetonneerd. Tegen alle klimaataanbevelingen in, verharden zoveel ge kunt. De rioleringen zullen het regenwater wel slikken en als de omliggende huizen dik onder water komen te staan, dan zijn de mensen in fout: ze hadden de weersvoorspellingen maar moeten volgen en op tijd zandzakjes vóór hun deur hebben gezet.


Maar, wat het kleinste kind had kunnen raden, de vroeger zo stille Fabrieksstraat is van aan het kerkske tot aan de Tiensesteenweg, links en rechts, volledig bezet met geparkeerde auto's van de treinreizigers. Vandaag, maandag om elf uur - ik ben ze speciaal gaan tellen, het waren er 83 plus dan nog een kleine 50 in de bergop naar de steenweg toe. De volle pot natuurvijandig en treinverkeervijandig. Draag maar eens een zware valies van aan de kerk tot aan het station, en wees maar oud en slecht te been, een kruisweg, die afstand. Er zijn al een pak vonnissen uitgesproken die zeggen dat een stad geen vergunning mag afleveren als de vergunde bouw tegen de klimaateisen ingaat.

Rechtbank

"Geen belang, van geen tel", zo orakelt de schepenexpert, de school van de Broeders moest uit de stad getrokken worden, kwestie van nog wat minder volk naar de stad te lokken. Alles buiten 'Steede Trudo' het centrum is voor de boeren! De modetrend volgen: lokaal produce- ren! Trudocs gaat de eerstvolgende betonstommiteit toch opvolgen en op de voet. Zoals ook een mogelijke nieuwe "activeringsheffing op bouwpercelen. De kans dat de Rechter de betonmolen stillegt is oneindig groot. Eén voorbeeld maar: Shell werd 'voorgetrokken' door milieuactivisten omdat Shell veel te veel roet de lucht inblies. Shell zei tegen de Rechtbank: 'Ik mag zo verderdoen want ik heb voor alles wat ik doe een geldige vergunning.' De Rechtbank trok zich van die antiklimaatvergunningen niets aan en draaide de oliereus een zware boete rond de oren. Vergunning of niet, ge doet niet genoeg om de opwarming tegen te gaan. Aldus het vonnis. Jeugd, volwassene, het Gerecht staat aan jullie kant. Maar het stadhuis staat pal achter de vervuiler. Of: de jackpot tegen gezonde buitenlucht... !

495 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page