Het zat er even bovenarms op tussen de broers Simon en Wouter Mignolet en de Stad Sint-Truiden. Onderwerp van de ruzie is de terugbetaling van de terrasconstructie van Twenty Two Coffee aan AGOST. “Een terrasconstructie die niets waard is, betalen we niet”, schermt mr. Lieven Duchateau, raadsman van de broers.
“Vanmorgen werd mijn cliënt geconfronteerd met een uitvoerend beslag op de inboedel waarbij de gerechtsdeurwaarder heeft laten weten dat uiterlijk morgenmiddag het onterecht ingevorderde bedrag met alle bijkomende kosten betaald dient te worden, zo niet wordt er opgeladen en op zaterdag zal er dan overgegaan worden tot de gerechtelijke openbare verkoop”, vertelt mr. Lieven Duchateau, de raadsman van de gebroeders Mignolet en enkele andere horeca-ondernemers op het plein. “Kijk, ik hoop de zaak nog steeds in der minne te kunnen oplossen, maar op die manier maakt de stad het ons wel heel moeilijk.”
Wettelijk kader
Om het verhaal van de terrasconstructies wat te duiden, spoelen we even terug naar 2014. Op dat moment heeft er geen enkel terras op de Truiense Grote Markt een vergunning en dat creëerde in het verleden al problemen. “Samen met de herinrichting van de Grote Markt willen we een wettelijk kader creëren voor terrassen. We zijn samen met Stedenbouw en Monumentenzorg op zoek gegaan naar de beste oplossing voor dat probleem, zonder aan sfeer en gezelligheid in te boeten', zei toenmalig schepen voor Ruimtelijke Ordening en Citymarketing Pascal Vossius (Open VLD) in deze krant. De vijftien horecazaken aan de voorkant van het stadhuis kregen een eenvormig, vergund terras. Het overdekte gedeelte van de terrassen werd vijf meter breed. Het autonoom gemeentebedrijf AGOST nam de installatie van de vijftien uniforme terrassen op zich. De kostprijs daarvan, veertigduizend euro per terras, betalen de horeca-uitbaters terug over een periode van vijftien jaar, via een gebruiksvergoeding (2.666 euro). Later werd dit ook zo gedaan voor de Groenmarkt en het Heilig Hartplein waar ook Twenty Two Coffee zich bevindt.
Redelijkheid
“Maar hier knelt het schoentje”, gaat raadsman Lieven Duchateau verder. “Die terrasconstructies zijn niets waard. De verwarming werkt niet, de verlichting en de afstandsbediening werkt niet. Dat heeft mijn cliënt de stad duidelijk laten weten. Eerst fatsoenlijke terrassen, dan pas betalen. Maar er kwam maar geen reactie. Behalve nu een schrijven dat alles wordt opgeladen indien men niet betaalt. Kijk, mijn cliënt hoopt dan ook dat de redelijkheid terug haar plaats krijgt in deze discussie en dat zij vandaag het bericht krijgt dat de oplading geannuleerd zal worden. Zo niet zal zij zich verplicht zien om de ingevorderde bedragen te betalen, maar dan zal zij niet nalaten om de handelswijze van Agost en Stad Sint-Truiden publiekelijk aan de kaak te stellen en zal er op korte termijn een procedure opgestart worden tegen Agost.”
Opschorting
Burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) heeft begrip voor de situatie: “Kijk, ik ben nog maar pas voorzitter van AGOST, maar zal kortelings met hen samenzitten. Ik vind dat ze een punt hebben. Wanneer het terras niet werkt, dien je er ook niet voor te betalen.” In de late namiddag en na het telefoontje van Trudocs aan burgemeester Kempeneers laat mr. Lieven Duchateau weten dat de uitvoering opgeschort wordt. "Jammer dat het zo moet gebeuren. Dit is geen teken van goed bestuur."
Comments