top of page

De les van Henry Ford

In zijn rubriek De Stoute Schoen laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden en de wereld schijnen


Een paar dagen geleden toogden verpleegkundigen massaal naar Brussel. Het is zo erg met die beroepsgroep gesteld dat een aantal Brusselse ziekenhuizen zitten met vijftig procent afwezigheid. Dus één op de twee verplegers of verpleegsters zit thuis: ziek, afgemat, uitgeput, 'eronderdoor'...

Bedden worden naar Vlaanderen versleept. Zijne Excellentie Vandenbroucke heeft een delegatie hoffelijk ontvangen. En hij kan het uitleggen als een betere Jezuïet, de sector krijgt een enveloppe van anderhalf miljard euro, voor een beetje van alles: zes procent bij op het loon, aanwervingen, scholing en dat is het zo ongeveer. Zo te horen, zouden onze 'helden' blij moeten zijn. Maar dat ze maar niet in de lucht springen. Eigenlijk krijgen ze een aalmoes. Hun sector werkt al decennia 'onder de marktprijs'. (Hoogste loon 2.250 euro bruto per maand red.). Wat betekent op zulk een kruimel, zes procent.? Bitter weinig. Wie gaat voor zo'n verhoging opgewekt en met ijver de bikkelharde verpleegstersscholen vervoegen?

Zes miljard naar de bedrijven

In de ogen van de 'Parlementgenieters' is hun een ferme som toebedeeld. Dat zal wel. Charles Michel heeft tijdens zijn premierschap een klasse die niet moe is, die haar leven niet riskeert, die aan haar veertigste niet met "een-beetje-overal- kwalen" zit en vooral, die het helemaal niet nodig heeft en zwemt in het geld, drie keer zoveel toebedeeld: zes miljard naar de bedrijven! Dus naar de aandeelhouders. En wees gerust, de aandelen kennen geen 'burn-out; integendeel!


Ford

Een tijd geleden riepen wij de zorgsector op "au finisch' te staken. Anders krijgen ze toch geen gehoor in Brussel. Nu is het zover, de klinieken lopen leeg. Maar niet omwille van stakingen, maar gedwongen, door pure uitputting. Geef toch niet aan de rijke, die kan gerust verder, geef aan hen die u in leven houden! Henry Ford bouwde auto's. Hij zei: "Ik ga mijn werkvolk dik betalen, dan hebben ze geld. En dan kunnen ze mijn auto's kopen."


231 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page