top of page

De lijst van Veerle Heeren: "Van haar kapster over haar Tongerse zus tot de oud-topman van de VREG"

Bijgewerkt op: 29 aug. 2021

Veerle Heeren loog Truiense gemeenteraad van 10 mei koudweg voor


Maandag nemen de Truiense raadsleden in openbare zitting officieel kennis van punt 2 op de agenda van de Truiense gemeenteraad: 'Vaccinatiestrategie en aanbevelingen vaccinatiecentrum Sint-Truiden naar aanleiding van forensisch auditrapport'. Hoe die kennisname zal verlopen is op dit moment niet duidelijk.


Ongetwijfeld zal burgemeester Veerle Heeren (CD&V) opnieuw door het stof moeten kruipen. Zoals we eerder reeds schreven zijn de auditeurs van Audit Vlaanderen alles behalve mals geweest voor de Truiense burgermoeder. De auditeurs zijn met oog voor detail te werk gegaan. "Alles wat jullie schreven wordt door het rapport bevestigd, sterker nog ook haar kapster, die maar bleef volhouden dat het om vergissing ging en oud-topman van de Vlaamse energieregulator VREG André Pictoel pronken op haar lijst", vertrouwt een gemeenteraadslid ons toe.


Geheime toelichting

De vraag is hoeveel van die details maandag voor het publiek zullen kenbaar gemaakt worden. Er gaat immers een toelichting van Audit Vlaanderen achter gesloten deuren vooraf aan de gemeenteraad. Vermoedelijk omdat de CD&V het debat tijdens de openbare zitting zo summier mogelijk wil houden. Maar of dat naar de zin is van de coalitiepartners en de oppositie is nog maar de vraag. Met name de CD&V en N-VA zijn uiterst bezorgd over de 'collateral damage' die Veerle Heeren aan hun respectievelijke partijen heeft aangericht. Nog meer geheimhouding en gekonkelfoes kunnen en willen zij amper nog verdragen.


Gemeenteraadsvoorzitter

Het wordt ook uitkijken naar de rol van gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans (CD&V). Zijn dochter werd zoals bekend ook voortijdig gevaccineerd. Zogezegd omdat zij voor de Buitenschoolse Kinderopvang werkte, totdat bleek dat zij de stedelijke dierenverzorgster was. Stippelmans is dus direct betrokken en kan dus onmogelijk de nodige sereniteit aan de dag leggen om het debat te leiden. Dus kijkt men naar de ouderdomsdeken in de gemeenteraad en dat is oud-burgemeester Jef Cleeren (CD&V). Alleen vertoeft Cleeren, die wat met zijn gezondheid sukkelt, tegenwoordig in een woonzorgcentrum. Daarom zal naar alle waarschijnlijkheid de voorzittershamer naar oud-burgemeester Ludwig Vandenhove (VOORUIT) gaan. Hij zal het debat ongetwijfeld wel in alle hevigheid laten losbarsten.


Koudweg voorgelogen

Want laat het duidelijk zijn. Veerle Heeren heeft de gemeenteraad van 10 mei koudweg voorgelogen. “Op het einde van de dag waren er altijd vaccins over. Zo dreigden er in de beginperiode duizend vaccins verloren te gaan", bezweert Heeren de gemeenteraadsleden. "Op 10 maart, de dag van Heerens eerste vaccinatie, waren er in Sint-Truiden nog maar 926 vaccins geleverd", weerlegt journalist Thomas Jansen van HBVL deze bewering in zijn krant van 12 mei. "Hoe konden er dan op dat moment duizend vaccins verloren gaan?", dringt Jansen verder aan. “Die verwijzing is enkel gemaakt in de context van de dertien namen van de kandidaat-invallers”, zegt haar woordvoerster. “Van 22 februari tot 11 april waren er in totaal 6.644 vaccins beschikbaar. Daarvan waren er bijna duizend over, omdat mensen een vaccin weigerden of in tussentijd al gevaccineerd waren.” Vreemd, want vaccins gaan bij een weigering of omboeking niet meteen verloren. Enkel opgetrokken spuitjes moeten de dag zelf nog toegediend worden. Een ongeopende AstraZeneca-flacon kan zelfs zes maanden bewaard worden in de koeling." En zo weerlegt de journalist tot zes keer toe het verhaal van Heeren. Pijnlijk.


Riedeltje

In het rapport van Audit Vlaanderen wordt het riedeltje van de 1000 vaccins nergens meer vermeld. Vreemd, of had het communicatiebureau Idearte te zeer haar best gedaan om nog iets te maken van Heerens verdediging. "Eens als een politicus liegt is het gedaan", zegt oud-burgmeester Vandenhove daarover. "Want hoe kunnen we er in de toekomst zeker van zijn, dat ze niet opnieuw zit te liegen over een ander dossier."


Wat zijn de gevolgen voor Heeren?

De gevolgen van deze kennisname voor burgemeester Veerle Heeren zijn eerder indirect. Immers wachten we nog op het rapport van Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters en het uiteindelijk verdict van Vlaams minister Bart Somers (Open Vld). Enkel die laatste kan overgaan tot afzetting, schorsing of blaam. Maar de politieke beschadiging zal zich maandag ongetwijfeld verder voltrekken. Door aan te blijven koos Heeren voor een lange lijdensweg waarbij gaandeweg alsmaar meer details als lange aardappelschillen in de krant vallen. Vraag is hoelang de meerderheidspartijen dit blijven pikken. Ook wordt het uitkijken naar nationaal CD&V-voorzitter Joachim Coens, waar Veerle Heeren hoe langer hoe meer als een vervelende kiezel in zijn christendemocratisch schoen prikt. Hoelang duurt het nog totdat het geknakte riet breekt?


Praktisch

De Truiense gemeenteraad die aanstaande maandag doorgaat in de grote zaal van de GAZO-site is open voor publiek maar kan je ook online volgen via Livestream Gemeenteraad | Sint-Truiden


4.580 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page