top of page

De Saga der Halmaalse Populieren



We voelen ons verplicht weer eens terug te komen op de calvarieberg die verpleegkundige Reekmans moet beklimmen. De ellende duurt nu al twee jaar. Reekmans heeft een lange

rij populieren, of beter gezegd, uitgedroogde staken staan langs de Halmaalweg.


Zijn ter plaatse geweest: de Politie, de Brandweer en een onafhankelijke boomchirurg en die hebben allemaal hetzelfde gezegd: "Beste Reekmans, die bomen moeten vandaag nog tegen de grond. Ze zijn allemaal rot en kunnen op ieder moment op de openbare weg vallen!"

En wat is de verpleger-eigenaar verplicht daarop te antwoorden? "De stad verbiedt mij deze bomen om te hakken. Ik moet voor de tweede keer een kapvergunning aanvragen en die 'stadhuiskoekoeken kunnen mij niet garanderen dat ik die vergunning ook zal krijgen!" Brandweer en Politie staan daar als aan de grond genageld. Dat kan toch niet. Verbouwereerd staren ze Reekmans aan. Maar ondanks alles blijft de stadhuismallemolen doordraaien in tegenrichting. Verbod te kappen!


Fluvius

Houdt u goed vast, ze hebben hier een calamiteitenambtenaar, een zekere Mevrouw Appeltans. En die staakt onder het werk want calamiteiten zijn er hier ter Steede in overvloed.

Die brave Dame betreedt zonder toelating den eigendom van de verpleegkundige, vergezeld van een aangestelde van de firma 'Pius'. Die van 'Pius' stelt vast dat de stokken nog vrij gezond zijn en 'calamiteitenmadam raadt onze Reekmans aan vlug een vergunning tot rooien aan te vragen. Dat 'die van Pius' de stad eerder goed gezind is, is normaal want Pius

doet groenwerk voor 'Steede Welkom'. Vandaar...


'Madame Rampspoed'

En daar verschijnt plots Fluvius ten tonele. Bij het zien van die 'scharminkelbomen heeft Fluvius onmiddellijk een bevel gestuurd naar Reekmans en naar de stad die rotbomen te kappen omdat ze een gevaar vormen voor de nutsvoorzieningen op de Halmaalweg. En desondanks houdt de stad het been stijf. "Wat denken die van de Brandweer, van de Politie en van Fluvius wel, wij 'Politieke Edele Fruiteniers' wij delen hier de lakens uit, en niemand anders. Wij zijn gespecialiseerd in calamiteiten maken. Kwestie van 'Madame Rampspoed' aan het werk te houden. Hoeveel rampen wilt ge? Wij hebben een volle grabbeldoos: het leegroven van alle sport-en jeugdclubs door die cadeau van 500.000 euro aan de Jappen weg te gooien. Is dat geen calamiteit? En die zes nepstudies, even duur als nutteloos, hoe noemt ge dat dan? En onze beruchte leegstand en de boetemitrailletten? Dat zijn toch ook rampen? Of niet soms?


Als Nero in een biggenbak

Voor ons 'Ville des mille Calamités mogen die bomen van dien halve doktoor door de kabels langs de Halmaalweg vallen. Als heel Halmaal en Velm in het donker zitten, dan gaan wij ene pakken in die biggenbak aan het plafond van de tribune van Staaien. Daar voelt ge u gelijk Nero. Die stond toch ook vanboven in zijn balkon op zijn harp te tokkelen toen Rome gloedrood in brand stond. De geschiedenis herhaalt zich. Althans toch in de 'Haspstad.'


Le Drone naturel de Saint-Trond

Och Bink, doe toch zo lastig niet, er komt nog meer van dat 'plezants'. We gaan een pak van uw centjes in die dooie mus van 'Droneport' pompen, kwestie van daar baas te blijven.

Dat bedrijf wordt in de kortste keren weer blakend gezond. We gaan drones ontwikkelen' kort bij de natuur'. 'Le Drone naturel de Saint-Trond' Hij zal op een meeuw gelijken en, net als meeuwen, zal hij om de haverklap zijn behoefte doen op de koppen van de Truienaaren. Dat

wordt pas origineel: een visietekaartje voor onze Stad, pret voor de Bink en tezelfdertijd gratis bemesting voor de fruitboeren.


Calamiteitenmadam

Door die beste Rob Reekmans zonder ophouden de zotste ongerijmdheden te verkopen, probeert de stad hem uiteindelijk onderuit te halen. Een ware uitputtingsslag, al twee

jaar lang. Maar dat is buiten de waard gerekend: Rob heeft bijgeleerd. Nu is het aan hem om te 'ezelen'. Op alles wat die Wringstad' hem voorstelt, antwoordt hij steevast 'neen'.

Ofwel stelt hij een hoop condities. Zo heeft 'Calamiteitenmadam' met één enkel dossier haar handen en haar hoofd goed vol. Voortaan deelt de verpleegkundige de kaarten uit...!



827 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page