top of page

Dwarskijker!

Bijgewerkt op: 15 apr. 2021

In zijn rubriek De Stoute Schoen houdt Bernard Derwa de stad Sint-Truiden tegen het licht

Val nu niet om. Welke 'kwiet' heeft het in zijn hoofd gehaald de stad nog meer te ontsieren met grote, zwarte, digitale borden? Dat is nu toch het allerlaatste wat deze zieltogende Stad nodig heeft. Is er dan nog niet genoeg opgesmodderd, is het schuldengat nog niet diep genoeg?

Denkt dat 'schepenregiment' nu dat er ook maar één enkele passant vóór dat gedrocht gaat blijven staan om die prietpraat te lezen waar totaal niets mee kunt doen! Ik ben voor die cinema gaan zitten en voel mij een analfabeet, een zwakzinnige: eerst ziet ge een hart, dan twee kindjes op een ladder in een fruitplantage, vervolgens twee half hysterische lachende vrouwen met de benen in de lucht, zo blij dat ze zijn van de 'Grootstad' te kunnen gaan winkelen, pardon 'shoppen', en dan leert een man u met de velo rijden. Dien 'ijle' wordt telkens opnieuw afgedraaid. Waar het écht om gaat in deze 'Stad ten Treure' blijft handig verborgen Studie 'Atoom'

Geen gezegend woord over het 'stookparadijs' in de St-Jorisstraat, over het failliet van de kas, over de sluipschutters met boete-mitrailletten en over de vele etalages die u met blinde ogen aangapen. Geen spoor van de stadsgebouwen 'te koop!' en van het gekonkelfoes rond drie onbetaalbare 'studies'. Studie 'Atoom' is de laatste in de rij, de prijs is geheim maar men fluistert dat het qua kostprijs een echte atoombom is. Wat een pover bestuur. Als gij of ik zo met uw centen omgaat, dan zetten ze ons onder een stolp. Dat heet: schuldbemiddeling. Een advocaat pakt u alles wat ge nog hebt af en bereddert uw zaken in uw plaats, Met wat in de 'Hasp-Grootstede' gaande is, zou er een arrondissementcommissaris moeten komen om 'halt' te schreeuwen. Waarom het Gouvernement niet reageert is opmerkelijk.


Digitale 'gazetten'

De nieuwe, digitale 'gazetten' zijn 1 meter 20 breed, ze staan midden op de stoep, dwars op de wandelrichting. Deze stad zet op de stoepen wat ze ook maar wil. Maar als ik een appelkist voor mijn deur op de trottoir achterlaat, garantie, na vijf minuten ben ik geverbaliseerd, is de kist in beslag genomen en, oh wee ‚ als er een voorbijganger over struikelt: alle kliniekkosten voor mij. Is die lelijke doos neerpoten op de stoep dan geen ‘inname openbaar domein’? Twee burgers vertrouwden mij toe al naar het Stadhuis te hebben gebeld. De eerste om erop te wijzen dak kinderen, die gaan oversteken, door die platen voor aankomende auto's onzichtbaar zijn en kans maken te verongelukken en een tweede hekelde fors die hinder voor de voetgangers, rolstoelen, blinden, gehandicapten of ouderen.

Atoom

Zopas 'rolt' de prijs van 'Atoom' binnen. Een tweede mokerslag: 87.120 euro. Gewoon om twintig mensen bij elkaar te brengen en om te babbelen rond ‘grote projecten’. Bijna of de wensen van de administratie dat niet kunnen. Puur weggesmeten geld. Ik heb mijn zetelke vóór die onzinplaat weggenomen. Met ijs aan m'n voeten en met vuur in mijn hoofd,1.299 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page