top of page

Expo Bacongo in Museum De Mindere nog tot 21 maart



Onder impuls van Erfgoed Haspengouw wordt de expo Bacongo Limburg in museum DE MINDERE verlengd. Bacongo Limburg brengt een stukje actuele geschiedenis tot leven. Met getuigenissen en dagboeken, foto’s en films. Welke impact heeft het gedeelde koloniale verleden vandaag nog? De tentoonstelling probeert er een antwoord op te geven.


Museum DE MINDERE is blij dat de expo verlengd wordt want de Vlaamse minderbroeders hadden een nauwe band met Congo: "In totaal trokken er 183 missionarissen naar de oud-kolonie of 42% van de Vlaamse minderbroeders", legt Peter Preuveneers van De Mindere uit. "De paters bouwden er onder andere kerken, scholen, hospitalen en dispensaria. Minderbroeder Placied Tempels, die ook aan bod komt in deze expo, probeerde er met z'n Bantoe-filosofie een brug te slaan tussen de Westerse en Afrikaanse wijze van denken."


Twee minderbroeders

"Vandaag zijn er nog twee minderbroeders actief in Congo. Lowie Aerden (1942), afkomstig uit Opglabbeek, woont en werkt in Lubumbashi, hij is nog één van die Limburgers die nog altijd een rol speelt in Congo", gaat Preuveneers verder. "Deze broeder bouwde in Congo onder andere 33 bruggen en een hospitaal. Jozef Augustijnen is afkomstig uit het Antwerpse Vlimmeren. Hij is gestationeerd in Dilolo tegen de Angolese grens. Beide minderbroeders zetten zich tot op de dag van vandaag in om het leven van de plaatselijke bevolking te verbeteren. Dat is helemaal niet simpel want naast gewapende bendes en besmettelijke ziektes als malaria, tyfus, mazelen, cholera, ebola is er nu ook corana als vijand bij gekomen."

in picture: De Truiense Puck Claes keert in 1955 na een vakantie in België terug naar Congo


Online lezing

Erfgoed Haspengouw en museum DE MINDERE nodigen je in het kader van de expo uit voor een online lezing met Tom Kenis, de samensteller van Bacongo Limburg en met Puck Claes. Puck is een Truiense met Congolese roots. Zij vertelt boeiende verhalen over haar speciale kindertijd in Congo. Puck werd geboren in Bukavu en leefde er tot haar 8ste jaar. Je krijgt exclusieve foto's te zien over haar leven in Congo. Tom Kenis duidt deze foto's historisch en gaat in dialoog met Puck. Na de online lezing is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Deze gratis online lezing kan je volgen op de website van Erfgoed Haspengouw door een link. Schrijf je in via info@erfgoedhaspengouw.be en je krijgt deze doorgestuurd. Je kan ze ook bekijken via een Facebooklive op de Facebookpagina van ErfgoedHaspengouw.



69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page