top of page

Familie Vanhoegaerden danst al 34 jaar de Sirtaki achter OLV-kerk: “Hier is het Sint-Zuiden"Waarom iemand uit Tienen eind jaren 80 een Grieks restaurant in Sint-Truiden begint? “De Goden houden ook van een grapje”, glimlacht Marc Vanhoegaerden (63). “Tenminste, dat is toch wat ik van de Griekse filosoof Aristoteles heb onthouden.”


De oude Egyptenaren zagen de Grieken als kinderen; spontaan, uitbundig”, vertelt de Griekse filosoof Nikos Dimou die al vijfenzestig jaar de volksaard van zijn landgenoten bestudeerd. “Dat beeld klopt nog. De charme en het onbevangene van de Grieken zijn geliefd, die koester ik ten zeerste. De keerzijde van het kindse: Griekenland loslaten in de eurozone was als een dreumes loslaten in een snoepwinkel – hij eet zoveel totdat hij zich ziek voelt.” Zou het daarom zijn dat Sint-Truiden zoveel Griekse restaurants heeft. Veerle Heros? Feit is dat de Griekse restaurants Zorba op de Kwadesteenweg en Le Greco achter de Onze-Lieve-Vrouw kerk lopen als een trein. De Truienaar krijgt maar niet genoeg van de mixed grill met bijhorende frieten.


in picture: Marc en Marcella bij 25 jaar El Greco // foto van Riënzo


Nieuwjaarsnacht 1987

“Maar Truienaren willen ook een vertrouwd gezicht zien”, legt Kevin Vanhoegaerden (41) uit. “Hier ben ik dat en mijn vader Marc natuurlijk terwijl mijn broer Davy (38) onverstoord achter het fornuis staat.” Al kwam dat succes niet vanzelf. Begin jaren 80 werkte Marc nog in het Tiense bouwbedrijf van zijn schoonvader terwijl hij en zijn echtgenote Marcella in het weekend gingen helpen in het restaurant van hun Griekse vriend George in Tienen. “Op een Nieuwjaarsnacht in 1987 kwam het idee om zelf een zaak in Sint-Truiden te starten en in april 1988 opende we hierlangs waar nu El Bocado is”, vertelt Marcella (64). “Er was toen nog maar weinig horeca in Sint-Truiden. Op het Heilig Hartplein had je de ‘Al Parma’, van het Nieuwscafé was toen nog geen sprake. De eerste jaren was het dan ook doorbijten. Financieel niet altijd even makkelijk.” Marc Vanhoegaerden (63) knikt terwijl hij met zijn tuinslag de gevel van de kerk wat schoonspuit. “We kenden ook nagenoeg niemand in Sint-Truiden. Gelukkig was daar Christiane van Schoenen Herbots. Die introduceerde ons wat in de stad. En er was ook de voorloper van Sint-Zuiden. PlaRidHar (Plankstraat – Ridderstraat – Heilig Hartplein). Maar gaandeweg vonden we onze weg. Toen we acht jaar later het huis van dokter Schrijvers kochten, zaten we op het goede spoor. Vanaf dat moment, midden jaren 90 kregen we de wind in de zeilen. Vandaag sta ik op het punt om een stapje terug te zetten. De jongens staan er hè en Marcella wil na haar ziekte het wat rustiger aandoen. Maar ik moet toegeven dat me dat moeilijk valt.”


Kermismaandag

“Davy en ik zijn allebei producten van de Hotelschool. Ik van Terbiest en Davy van Hasselt”, gaat Kevin verder. “Ben Elen van OS en Tim Pisane van De Jachthoorn zaten samen met mij zes jaar lang in de klas. Je kan stellen dat we ons goed geamuseerd hebben (lacht). Maar op mijn achttiende ben ik meteen in de zaak komen werken. Davy volgde 3 jaar later en staat sindsdien onafgebroken achter het fornuis. Vandaag runnen we een restaurant met 120 couverts binnen en 80 couverts buiten. Sinds een jaar of acht ben ik ook voorzitter van Sint-Zuiden, de organisatie van de 15 horecazaken langs de Onze-Lieve-Vrouw Kerk. We organiseren zo’n drietal activiteiten per jaar. Op Kermismaandag zullen hier Yves Segers en Phil Kevin optreden. De Midzomeravond en Sint-Zuiden Bad zijn al succesvol gepasseerd. We merken wel dat Sint-Zuiden veel mensen aantrekt, toeristen ook. Dit stadskwartier bruist. Of ik mij zorgen maak nu de leerlingen van HASPO wegtrekken uit de Plankstraat? Neen, in tegendeel. De mensen die in de nieuwe appartementen komen wonen zijn nieuwe klanten voor Sint-Zuiden.”


Politiek

Maar mijn laatste vraag is voor Marc. “Aristoles zei ook dat de mens van nature een politiek dier is. Ambities? (Marcella kijkt bedenkelijk) “Euh, ze vragen mij dat wel eens om op te komen. Maar voorlopig is daar geen sprake van.” Jamas!

1.764 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page