top of page

Gouverneur geeft burgemeester Heeren nieuwe bolwassing: "Wees aub waakzaam voor financiële toestand"In antwoord op een klacht van gemeenteraadslid Gert Stas ziet Gouverneur Jos Lantmeeters opnieuw het gebrek aan transparantie bij het stadsbestuur. Met aandrang vraagt hij meer openheid bij de verkoop van het Truiense patrimonium. Een maand nadat de gouverneur ook al de onwettige aanstelling van een nieuw hoofd van het stadswerkhuis schorste, is dit een nieuwe klap voor de geloofwaardigheid van deze meerderheid. Wie gelooft deze mensen nog? En waarom is het zo moeilijk om open te zijn bij vastgoedtransacties?

Op 29 december 2020 diende Gert Stas (sp.a), een klacht in bij Agentschap Binnenlands Bestuur. In de aanpassing van het meerjarenplan werd immers opnieuw met geen woord gerept over de manier waarop er voor 13 miljoen patrimonium zou verkocht worden. Nochtans had de gouverneur dit begin 2020 expliciet gevraagd: ook het vorige meerjarenplan was al in hetzelfde bedje ziek. In het antwoord van 5 februari krijgt sp.a gelijk over de hele lijn.

“Ik ben van oordeel dat het bestuur niet helemaal tegemoet gekomen is aan het informatierecht van de raadsleden
Gouverneur Jos Lantmeeters

Dat het bij deze zeer sterke reprimande blijft en er niet wordt overgegaan tot een schorsing is vreemd: de nieuwe gouverneur moet daartoe zelfs het schrijven van zijn voorganger nuanceren (sic, zie bijlage). Nochtans is ABB niet veranderd. "Wij begrijpen dat het schorsen van een meerjarenplanning zeer ingrijpend is, maar het schimmig verkopen van gemeenschapseigendom is dat natuurlijk ook", benadrukt Stas.


"Maar goed, het is duidelijk dat het bestuur van de stad Sint-Truiden niet kan blijven wegkomen met hun cultuur van eigengereidheid en achterkamerpolitiek", gaat Stas verder. "Het is de zoveelste veroordeling in een trieste rij. Nog maar vorige maand veroordeelde minister Demir het onwettig kappen van bomen en werd een onreglementaire benoeming van het nieuwe hoofd van het stadswerkhuis geschorst door de gouverneur. En nu dit weer."713 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page